Sport

2015.03.31. 11:18

Tanulmányúton a Hertha BSC-nél

— A Hertha BSC-nél a fő cél a tradíció, a felelősségvállalás, a tisztesség és a tisztelet — hangzott el az MLSZ Békés Megyei Igazgatósága által hétfőn Békéscsabán megrendezett szakmai napon, melyen Jakab Péter, a Békéscsaba 1912 Előre edzője számolt be a Bundesliga élvonalában szereplő klubnál közelmúltban tett látogatásáról.

G. P.

A szakember az MLSZ edzőképzés keretében 30 edző társaságában vehetett részt a tanulmányúton, ahol az utánpótlás és a 75 ezres olimpiai stadionban a felnőtt csapat mérkőzésébe is betekinthettek. Németországban közvetlen gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek, amit később beépíthetnek a magyar utánpótlás-képzésbe is.

A négymilliós Berlin egyetlen I. osztályú labdarúgó-klubjának olimpiai parkjában 9 füves pálya — benne egy 4 ezer főt befogadó mini stadion —, orvosi labor, erősítő- és rehabilitációs terem, kollégium található. A Hertha BSC-nél 12 csapat, 250 játékosa edz, az U13-as korosztályig 10, afölött 15 fővel. Szempont, hogy a tehetségeseket a legjobbak között kell nevelni.

A magyar edzőket Michael Preetz, a Hertha klubmenedzsere és Benjamin Weber akadémiai vezető és a klubnál nagy tiszteletnek örvendő Dárdai Pál is fogadta. A résztvevők minden információt megkaphattak a klub és akadémiai modell, a kiemelt tehetségek felkészítése, az elit-labdarúgó iskola, a gyermeklabdarúgók felkészítése és foglalkoztatása, a kiválasztás, a teljesítmény-fejlesztés, egyéni képzés, kapusképzés témakörökben.

— A Herthánál nagyon fontosnak tartják a fiatalok személyiségfejlesztését, a folyamatos versenyhelyzet generálását — mondta a vetítéssel egybekötött előadásában Jakab. — A „tehetséged hozott ide és a személyiséged fog itt tartani!” jelszó alapján oktatnak. Az edzőknek hetente kétszer tartanak interaktív értekezletet, minden információt (testösszetétel vizsgálat, teljesítménytesztek, funkcionális mozgásminta szűrés) bevisznek a klub adatbázisába, amit ki is elemeznek.

Az ottani szövetség központilag szabályozza a kiválasztást. 366 körzetet hoztak létre, ahova a tehetségeket behívják. Összesen 14 ezer tehetséget monitoroznak és 1300 edzőt fizetnek.

A program második felében Kovács Péter az MLSZ biztonsági igazgató-helyettese a világ eddigi legnagyobb és szinten minden országot, köztük Magyarországot is behálózó, az amatőr szférát is behálózó globális fogadási csalásokat és bundabotrányokat felölelő ügyéről beszélt. Elmondta, hogy miként működik a fogadási csalások rendszere a világban, hogyan működik a FIFA és az UEFA megfigyelő rendszere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!