Közélet

2015.03.30. 12:55

Beethoven-est a szimfonikusokkal

A zenetörténet egyik legismertebb géniuszának két nagyszerű alkotását játssza kedden este a Csabagyöngyében a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar. A megye kulturális életét is meghatározó együttes ezúttal Ludwig van Beethoven D-dúr hegedűversenyét, valamint VI. „Pastorale” szimfóniáját tűzte műsorra. (x)

BEOL

Március 31-i koncertjük vendége Oláh Vilmos hegedűművész, a Rádiózenekar koncertmestere, aki számtalan hazai és külföldi koncertet adott élete során, emellett lemezei is készültek szép számmal.

Beethoven az őt követő zenetörténet számos alakjának pályáját meghatározta.

Magánéleti nehézségein mesterművei megalkotásával aratott diadalt. Fiatalon, már 25 éves kora körül a siketség első jeleit észlelte, amelynek hatására időnként az öngyilkosság gondolatával is foglalkozott. 1819-re teljesen megsüketült, csak hihetetlen belső hallása tette lehetővé, hogy ne hagyja abba a komponálást. A középtermetű, vállas, telt arcú, dús és felborzolt hajú zeneszerző elérhetetlen (házas vagy arisztokrata) hölgyekhez vonzódott, akiket eszményített.

A D-dúr hegedűversenyt Franz Clement, a korszak híres hegedűművésze rendelte meg Beethoventől. A zeneszerző 6., F-dúr hangnemben íródott „Pastorale” szimfóniája két évvel később készült el.

További érdekességek a kiváló zeneszerzőről és a két, bemutatásra kerülő darabról a Csabagyöngye honlapján. A március 31-i koncertre jegyek online ide kattintva kaphatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!