Közélet

2015.03.14. 13:01

Feltámad a megye könnyűzenei múltja

Ezek a mai fiatalok. Mennyiszer használták rájuk ezt a kifejezést a ’60-’70-es években elismerően és pejoratív értelemben is megyénkben. Mára a zenészek meglett, de továbbra is fiatalos gondolkodású emberek lettek. A könnyűzenét, a rock and rollt ugyanúgy imádják és játsszák. És emlékeznek, hogy is kezdték egykoron.

Nyemcsok László

Hajdanán a békéscsabai Melósban - úri nevén az Építők Munkácsy Mihály Kulturális Otthonában – zenélők, szórakozók gondolni sem merték, hogy 2015-ben egy közösségi portál lesz a kapocs köztük az interneten. Pedig aki bepötyögi a pop-rock 60 Békéscsaba-t a portál keresőjébe, azzal találkozhat: ezen a helyen hamarosan egy, Békéscsabának és Békés megyének a ’60-’70-es évek könnyűzenei életéről összeállított oldal lesz elérhető, sok-sok érdekességgel. Régi fényképeket, hanganyagokat, az akkoriban népszerű 8 mm-esre felvett filmeket, helyszíni és bulifotókat is várnak. A megyéből keresnek olyan zenekarokat, énekeseket, akik az említett időszakban kezdtek el zenélni, alakultak zenekarrá, illetve különböző formációkon keresztül léptek fel.

– Az idő rohan, ezért is szeretnénk feleleveníteni a megye könnyűzenei múltját – hangsúlyozták a megyénkbeli zenészek. – A Békés megyei beatzene nagy öregjei előtt is tisztelegni szeretnénk, egyébként pedig akár közösen is emlékezni a fiatalságunkra, az akkori bulikra, tánctanfolyamokra, össztáncokra. Emellett a helyszínekre, Békéscsabán például a Balassira, a Melósra, a Csaba Szálló télikertjére, a Téglára.

 Az 1963-ban alakult Sigma a megyei művelődési központ rendkívül népszerű vasárnapi Ötórai teák rendezvényein lépett fel, valamint a társastánc-versenyeken és a bábegyüttes előadásain zenélt. Váczi Gábor billentyűs hangszereken játszik a ma is létező együttesben.

– A művelődési központ rendezvényeinek színvonalát mutatja, hogy olyan sztárvendégek szerepeltek a Sigmánál, mint Szécsi Pál, Máté Péter és Zalatnay Sarolta – ecsetelte Váczi Gábor. – Tánczene kategóriában aranydiplomát szereztünk több alkalommal, 1969-ben elnyertük a Magyar Rádió különdíját, mely több rádiófelvétel elkészítését tette lehetővé a zenekar számára.

Váczi Gábor kitért arra, a Magyar Televízió különdíjasaként a Sigma az akkori Szovjetunióban a Fekete-tenger melletti üdülővárosokban – többek között Szocsiban, Jaltában – hangversenykörúton vehetett részt.

Akkoriban a tehetségkutatót a Ki-Mit-Tud? és a táncdalfesztivál jelentette, a Sigma előbbin 1967-ben a középdöntőbe jutott, utóbbin is kivívták a zsűri elismerését.

– Zene nélkül nincs élet, így ma is zenélünk – magyarázta Váczi Gábor. – Rendezvényeinken kortársaink, fiaik, lányaik, unokáik is jelen vannak. A zenekar 1963 óta megszakítás nélkül működik, Békéscsaba zenekarának vallja magát, és 2008-ban megkaptuk a Békéscsaba Kultúrájáért elismerést. Tudomásunk szerint a kiváló Benkó Dixiland Banden kívül az országban nincs más működő zenekar, mely fél évszázada szűkebb pátriáját szolgálja.
Hogy szinkronban legyünk, váltsunk a kondorosi Szinkron zenekarra. Varga Mihály őszintén bevallotta, hogy balkezes. Akkoriban jobbkezes gitárt is nehéz volt szerezni, nem hogy balkezeset, így a dobnál kötött ki.

– A Pear zenekar alapítója voltam Bánki Misivel, Nagy Istivel, Dian Gyurival és Rigó Janival – magyarázta Varga Mihály. – Bennünket az előző időszak kondorosi zenekara, a Rák Hava inspirált, így átvettük a stafétát. A dobot át lehet szerelni balkezes játékra, így lettem dobos, valamint vokalista is a mai napig. Később hivatásos zenészként, a Szinkron tagjaként folytattam több műfajban, így báli zenészként is pályafutásomat.

A Szinkron – sok más Békés megyei együtteshez hasonlóan – ma is menetre, vagyis rendezvényre kész, hívják, várják őket. Sokszor már azoknak a fiaik, lányaik, akiknek a lakodalmán játszottak Illést, Omegát vagy LGT-t.

A dobosok között persze akad, akinek megadatott a Hat Szív . Ő Szamosi Viktor, az egykori Hat Szív zenekar dobosa, ebben az együttesben fúvós hangszereken Illyés Miklós játszott. Fúvósok a legtöbb zenekarban szerepeltek, mert ezt magas szinten tanították évtizedekkel ezelőtt is Békéscsabán, a megyében. A gitárt, erősítőt viszont sok esetben maguknak a zenészeknek kellett elkészíteniük, összeeszkábálniuk vagy kapcsolatok révén Pestről, külföldről beszerezni. Miként az eljátszott dalok sem estek könnyen a kezükbe.

– Hallgattuk a Szabad Európát, a Luxemburg Rádiót, majd Komjáthy György: Csak fiataloknak! című műsorát – ecsetelte Szalai István, aki csúcsot döntött, hiszen három év alatt hátrom különböző nevű zenekarban, az Univerzálban, a Pallasban, majd a Tűzmadárban játszott billentyűsként.

– Hallás után zenéltünk, hiszen akkoriban sem lemezeket, sem kottákat nem vásárolhattunk Békés megyében. Akik tudtak, szereztek a fővárosból – mesélte.

Rusznák György, a Spectrum együttes gitárosa, billentyűse hangsúlyozta, Billy Cobham albumáról kölcsönözték a nevüket, és rengeteg legendától játszottak, a Black Sabbath-tól Jimmy Hendrixig.

A csajozásnak is része volt a Nyugatról vett popzene, a fiatal lányok szívesen látogatták Békéscsabán a Melóst, a Balassit, az egyéb klubokat, így a fiúk sem maradhattak el. A zenészek azonban előnnyel indultak a csajozásban. A ’60-as években egy igazi zenész legalább 32 centi széles trapéznadrágban és vastagtalpú cipőben ment fel a színpadra. Hosszú hajjal, amit nem tiltottak, de akinek hosszú haja volt, azt sűrűbben igazoltatták a rendőrök.

– Ugyanakkor szülőtől függően este tíz és éjfél között otthon volt mindenki, mert addig szólt a szülői engedély – mesélte Jónás János, az 1969-ben alakult Family szólógitárosa, aki 17 esztendeje már a Torony Bandben zenél. Rigó János, a Torony Band dobosa hozzátette, ma már viszont akkor kezdődik egy buli, amikor régen véget ért. Ami azonban soha nem ér véget, az a csabai, megyei könnyűzenei élet megteremtőinek zeneszeretete. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!