Közélet

2015.03.03. 18:40

Lehet, hogy rehabilitálják Hóman Bálintot

Pénteken kiderül, a bíróság rehabilitálja-e a két világháború között életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Hóman Bálintot.

Cs. I.

A Fővárosi Törvényszéken zajlik a 64 éve halott Hóman Bálint perújítási tárgyalása. Dr. Varga István védő kifejtette, a tét nem kicsi: pénteken kiderül, rehabilitálják-e a háborús bűnösség miatt életfogytiglani büntetésre ítélt egykori kultuszminisztert. Nyilvánvalóvá válhat, hogy ez koncepciós per volt hajdanán. Az orosházi ügyvéd és az ügyész is felmentést indítványozott.

Az orosházi dr. Varga István ifjú kora óta Hóman Bálintot tartja a legnagyobb formátumú történésznek. Elolvasta minden könyvét.

— Én szólaltam fel először a parlamentben 1995-ben, Hóman Bálint érdemeire hivatkozva. Akkor nagy vihart kavart az interpellációm. Kanadában élő fia, megkeresett és megköszönte, hogy a közvélemény figyelmét édesapjára irányítottam. Második felszólalásommal, 1998-ban elindítottam egy folyamatot: a váci rabtemetőben (ahová sok kínzás után elföldelték) feltárták a történész sírját, és azonosították. A ciklus végén újratemettük a Darányi sírkertben, végakaratának megfelelően, felesége hajtincsével együtt — idézte a jogász az előzményeket, aki 2010-ben harmadszor is interpellált, hiszen továbbra is az foglalkoztatta, mikor rehabilitálják Hóman Bálintot, akinek időközben elhunyt az egyetlen gyermeke. Ezért dr. Varga István indítványozta a Büntető Törvénykönyv módosítását, hogy oldalági rokon is kezdeményezhessen perújítást. Ez a per zajlik most.

Hóman Bálint az egyik legnagyobb, két világháború közötti történész, Szekfű Gyulával közösen írt 5 kötetes összefoglaló munkáján, a „hómanszekfűn” sokan nőttek fel. A harmincas években Hóman politikai pályára lépett, 1932-től tíz éven át volt miniszter. Kormánytagként 1941-ben megszavazta a Szovjetunió elleni hadba lépést is. A háború utáni népbíróságon ez volt a fő vád ellene. Bár kollégái közül Szekfű és a fiatal Kosáry Domokos is mellette tanúskodott, 1946-ban életfogytiglani büntetésre ítélték. 1951-ben halt meg a váci fegyházban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!