Közélet

2015.03.03. 18:02

A testület dönthet az elítélt polgármester sorsáról

A Békés Megyei Kormányhivatalnak akkor van joga eljárni a pusztaföldvári polgármester büntetőügyével kapcsolatosan, ha a helyi képviselő-testület nem kezdeményezi a törvényszéknél a méltatlanság kimondását, vagy ha jogszabálysértő határozatot hoz – reagált kedden a hivatal az MTI megkeresésére. A Nol.hu korábban azt írta: bár költségvetési csalásban bűnösnek találták, Pusztaföldvár polgármestere nem hajlandó lemondani posztjáról.

MTI

Írásos válaszában a Békés Megyei Kormányhivatal kiemelte: a Pusztaföldvár polgármestere ügyében február 26-án született jogerős másodfokú ítéletet még nem foglalta írásba az eljáró bíróság, ezért annak pontos tartalmát nem ismerik, azzal kapcsolatban állásfoglalást nem tudnak kiadni.
   
Mint írták, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében méltatlanság miatt a képviselő-testületnek van döntési joga, hogy határozatával megszüntesse annak az önkormányzati képviselőnek vagy polgármesternek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A kormányhivatal megjegyezte: amennyiben az ítéletben nem letöltendő szabadságvesztés szerepel, az nem alapozza meg a méltatlanság fennállását.
   
Megjegyezték továbbá, hogy tudomásuk szerint a büntetőeljárás egy 2010. március 2-án kelt feljelentéssel indult, egy 2009-ben megvalósított beruházással kapcsolatban, azonban 2009. január 1-jétől 2010. augusztus 31-ig szünetelt a törvényességi ellenőrzési jogköre a jogelőd államigazgatási hivatalnak, ugyanis az Alkotmánybíróság két határozatában is megsemmisítette a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeleteket. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az önkormányzatok egy része - törvényi kötelezettség hiányában - nem küldte meg az önkormányzati testületek üléseiről készült jegyzőkönyveket – tették hozzá.
   
A Nol.hu hétfőn azt írta: Baranyi István, a Békés megyei Pusztaföldvár fideszes polgármestere nem mond le posztjáról, és azt sem ismeri el, hogy posztja a törvény erejénél fogva megszűnt azáltal, hogy a Gyulai Törvényszék költségvetési csalásban találta bűnösnek, és jogerősen 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A portál szerint a község vezetője 2009-ben vegyes tüzelésű kazánt építtetett be a helyi iskolába, amely egy szakvélemény szerint 4,5 millió forintot ért, miközben a település 12 millió forintot nyert el a fejlesztésre a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, amelyet az ki is fizetett az önkormányzat számára.
   
Baranyi István polgármester a Nol.hu-nak azt mondta: ő már az elsőfokú ítélet után, 2013-ban felajánlotta lemondását az akkori kormánymegbízottnak és Simonka György választókerületi elnöknek, de azt mondták: maradjon; az ő esetére nem vonatkozik az a paragrafus, amely alapján megszűnt volna a tisztsége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!