Közélet

2015.02.08. 19:03

Súlyos kockázatokkal járhat a kevés alvás

Magyarországon a lakosság fele alváshiányban szenved, melynek súlyos egészségügyi, mentális következményei lehetnek. Mindeközben új ajánlást tett közzé egy amerikai kutatócsoport a napi alvásszükségletről.

BEOL

Insomnia

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány új határértékekkel egészítette ki az emberek alvásigényét a különböző korosztályokban. Hét-kilenc óra, ez a 26 felettiek alvásigénye, és ez az egyetlen korcsoport, amelyben nem változott a szakértők által előírt határérték – írja az Atlantic című lap nyomán a hvg.hu.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy ha a megfelelő korosztályban nem jutnak elegendő alváshoz az emberek, az súlyos betegségekhez is vezethet. A kialvatlanság közvetlen következménye lehet a depresszió, az elhízás, továbbá a folyamatos figyelemzavar.

Mindeközben hazánkban a lakosság fele számolt be alvászavarról. Sokan nehezen alszanak el, felébrednek éjjel és alig tudnak újra elaludni, mások altatót vesznek be, hogy megleljék éjszakai nyugalmukat. Pedig aki nem tudja átaludni az éjszakát, az másnap aligha lesz teljesítőképes.

A megkérdezett szakemberek szerint az okok sok esetben nem az egyénben, hanem az őket körül vevő társadalmi környezetben keresendők. Egyebek között a túl sok stressz, az állandó elérhetőség kényszere befolyásolja a pihenésre tervezett éjszakák kihasználását. Egyre nagyobb a különbség az emberek biológiai órája és a társadalmi életritmus elvárásai között.

A probléma már az iskolások egyötödénél jelentkezik. Pedig az egészséges fejlődéshez a gyerekeknek napi kilenc óra alvásra lenne szüksége. A figyelemzavar, a hiperaktivitás és a nappali aluszékonyság egyharmadának hátterében a kialvatlanság áll.

A kialvatlanságnak több pszichés következménye is lehet. Ingerlékenyebb, feszültebb ilyenkor az ember, nehezebben koncentrál, a kedélyállapota változó. A rossz hangulat hátterében is sok esetben a kialvatlanság áll. Pszichológiai kutatások bizonyítják, miszerint a pihenést nélkülözők elhamarkodottabb, átgondolatlanabb döntéseket hoznak. Fáradtan hajlamosak vagyunk más teljesítményét is kritikusabban, pesszimistábban kezelni.

A különböző korosztályok alvásigénye

Újszülöttek (0-3 hónapig): 14-17 óra

Csecsemők (4-11 hónapig): 12-15 óra

Kisgyermek (1-2 éves): 11-14 óra

Óvodáskorúak (3-6 éves): 10-13 óra

Iskoláskorúak (6-13 éves): 9-11 óra

Tinédzserek (14-17): 8-10 óra

Fiatal felnőttek (18-24): 7-9 óra

Felnőttek (26-64): 7-9 óra

Idősek (65 felett): 7-8 óra

Forrás: hvg.hu


 

Csecsemők (4-11 hónapig): 12-15 óra

Kisgyermek (1-2 éves): 11-14 óra

Óvodáskorúak (3-6 éves): 10-13 óra

Iskoláskorúak (6-13 éves): 9-11 óra

Tinédzserek (14-17): 8-10 óra

Fiatal felnőttek (18-24): 7-9 óra

Felnőttek (26-64): 7-9 óra

Idősek (65 felett): 7-8 óra

Forrás: hvg.hu -->

Címkék#Beol-poll

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!