Közélet

2015.02.01. 08:47

Disznóságok hétvégéje Békésben

Disznótoros hétvége volt két Békés megyei városban is: Gyulán a Németvárosi Disznótorba és Maszkázásba, Szeghalmon városi disznótorba várták a helybélieket.

BEOL

Gyulán az elmúlt években hagyománnyá vált a Németvárosi Disznótor és Maszkázás, amelynek idei programjaira ezen a szombaton is szép számú érdeklődő látogatott ki.

Az eseményen Mittag Mónika, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke, önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a rendezvény több célt szolgál.

— Kiemelten fontosnak tartjuk a közösségépítést. Emellett a disznótor segít megőrizni őseink évszázados hagyományait, megtartani az értékeket a fiatalabb generációk számára — fogalmazott Mittag Mónika.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, az esemény fővédnöke kiemelte, véleménye szerint egy olyan programról van szó, amelyet nem szabad kihagyni. A kormánymegbízott külön szólt azokról, akik a hajnali óráktól azon fáradoztak, azon dolgoztak, hogy a disznótor jól sikerüljön. Egyébként Gajda Róbert ajánlotta fel a disznót a rendezvényhez.

Dr. Görgényi Ernő polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben sajnos egyre kevesebben vágnak disznót, a német nemzetiségi önkormányzat programja sokat tesz azért, hogy a tradíciók ne vesszenek ki.

— Így a szép és nemes hagyományok sohasem fognak elfelejtődni — hangsúlyozta.

Vincze Zoltán szervező, a disznótoros stáb vezetője lapunknak elmondta, a németség a disznótorokban is a precizitásra, a tisztaságra helyezte a hangsúlyt.

— A disznó kopasztása is igazi rituálénak számított — ecsetelte. — Az üstben forralt vízhez öntöttek némi hideg vizet is, hiszen a 100 fokos nem volt teljesen ideális. Előbb kolompokkal, majd speciálisan a célra élezett késekkel történt a kopasztás.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

Vincze Zoltántól megtudtuk, hogy szombaton igazi ínyencségek sora várta az érdeklődőket. A menü hagymás vérrel kezdődött, majd frissen sült pecsenyehús, utána savanyú leves, toros káposzta és persze az elmaradhatatlan hurka-kolbász készült. Emellett a farsangi hagyományok is megelevenedtek.

A laktózérzékeny gyerekeket segítették Szeghalmon

A tavalyi debütálást követően – amikor azt ünnepelték, hogy harminc éve kapta meg a városi rangot Szeghalom – szombaton immár második alkalommal rendeztek városi disznótort. A szervezők a központba, a Szabadság térre, a reggeli és délelőtti órákra igazi vidéki disznóvágási hangulatot teremtettek, volt minden, ami szem-szájnak ingere, de hogy a fül is jól szórakozzon, arról az élő zene gondoskodott.

Macsári József, Szeghalom polgármestere elmondta, az alapanyagot egy helyi vállalkozó ajánlotta fel az önkormányzat számára, és már az előző nap leölték az állatot. A rendezvényre így már négy félsertésként érkezett a két, összességében több mint 4 mázsányi disznó. Amit aztán feldolgoztak, és készült belőle hagymásvér, orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, valamint hurka és kolbász.

Ezekből az étkekből szemezgethettek, kóstolhattak a rendezvényre kilátogatók. Az érdeklődők között nemcsak helyiek voltak, hanem olyan illusztis vendégek is, akik kimondottan az önkormányzat meghívásának tettek eleget.

Macsári József hangsúlyozta, hogy mindenki annyit adott az étkekért, amennyit gondolt, és hogy a disznótoros mulatságon befolyt összegből a rászoruló laktózérzékeny gyermekeket segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!