Közélet

2015.01.31. 13:02

A hívások ötöde a veszélyes kategóriába tartozik

A lelki elsősegély-szolgálat önkénteseinek főleg olyanok telefonálnak, akik nem akarnak meghalni, viszont úgy érzik, az adott helyzetben nem tudnak tovább élni, azaz hiányzik az élethez való bátorságuk. Az ingyenesen hívható vonalat elsősorban a középkorosztály képviselői tárcsázzák, de egyre több a fiatal telefonáló.

Licska Balázs

– A lelki elsősegély-szolgálatot immár több mint huszonöt éve lehet hívni, az ezredforduló óta pedig éjjel-nappal működik – mondta a békéscsabai telefonos SOS-szolgálatot vezető Szabóné dr. Kállai Klára. Hozzátette: a 116-123-as telefonszám mindenféle előhívó nélkül, bármilyen készülékről ingyenesen tárcsázható, az ország minden szegletéből. A szolgálat több helyen is működik – közte Békéscsabán –, ezek közül bármelyik helyen kicsönghet.

– Ugyanúgy befutnak nappal is hívások, mint az esti, éjszakai órákban – ecsetelte a szakember. Többnyire az aktív középkorosztály képviselői, a 25 és 50 év közöttiek kérnek segítséget, de az utóbbi időben egyre több volt a 20 év alatti telefonáló. Ők, a tinédzserek a szintén bármiről térítésmentesen hívható, mindössze öt számból álló 137-00-s telefonszámon is kaphatnak lelki elsősegélyt, a szám munkanapokon 16 és 20 óra között él. 

Noha a gyengébbik és az erősebbik nem aránya fele-fele arányban van a telefonálók között, az utóbbi időben nőtt a férfiak száma. Szabóné dr. Kállai Klára szerint ez annak tudható be, hogy a férfiak nehezebben panaszkodnak, igyekeznek magukat erősnek mutatni. Itt, a vonal túlsó végén megszólalók előtt azonban nem kell nekik bemutatkozniuk, teljes ismeretlenségbe burkolózhatnak. Egy ideig lehetnek gyengék, hiszen a beszélgetés végén újra erőre kapnak.

– A szolgálat elsődleges célkitűzése az öngyilkosságok megelőzése, emellett segítséget nyújt a személyiséget veszélyeztető krízisek megoldásához, illetve a lelki egészség védelmét is fontosnak tekinti – folytatta Szabóné dr. Kállai Klára. Emellett működik az úgynevezett diszpécser funkció is, azaz, igyekeznek megtalálni azt az intézményt, ahová a továbbiakban a telefonáló a bajával fordulhat, ha eddig nem járt sikerrel. A beérkező hívások tíz-húsz százaléka a „veszélyes” kategóriába tartozik, van, aki öngyilkossági kísérletet tervez.

– „Életbátorság”, ebben szenvedtek csorbát, akik tárcsázzák a 116-123-as számot – összegezte a klinikai szakpszichológus. Mint megmagyarázta, a fogalom alatt azt érti, hogy a telefonálóknak nincs elég bátorságuk az élethez, mert nagyon el vannak keseredve. Igazából nem  meghalni akarnak, viszont úgy érzik, hogy az adott körülmények között, az adott helyzetben nem tudnak tovább élni. Megesik, hogy a segítséget kérők érzelmi, indulati zavarok miatt szenvednek, nem képesek a sok stresszt feldolgozni, esetleg magányosak.

– A lelkünkben lévő zűrzavar miatt nem láthatunk tisztán, saját helyzetünket sem vagyunk képesek reálisan felmérni. A kérdések hatására viszont megfogalmazódnak a  problémák, illetve fontos, hogy van, akiknél végre igazi meghallgatásra, értő figyelemre találnak a panaszaink. A beszélgetés végére így a segítségkérők tisztábban látnak, sokan meg is köszönik, hogy segítettünk a megoldás megkeresésében – fogalmazott. Hangsúlyozta azonban: nem tanácsadásról van szó, mindenkinek saját magának kell rálelnie a megoldásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!