Közélet

2015.01.31. 08:21

Kórházi eszköz a világbajnoki szakácskabátból

A második Békés megyei vendéglátós bálat rendezték meg pénteken este Békéscsabán, a Kornélia étteremben. Átadták itt a megyei kórház gyermekosztályának a H2-Teszter készüléket, mely a gyógyítást szolgálja. Az eszközt jórészt a gyulai Ambrus György Krisztián világbajnoki séfkabátjának árverési összegéből vásárolhatták meg.

Nyemcsok László

A tavaly novemberi luxembourgi gasztronómiai világbajnokságon Toldi Miklós és a bika című kókuszzsír szobrával aranyérmet érdemelt ki szakács artisztikában a gyulai Ambrus György Krisztián. A fiatal szakember jótékonysági árverésre, a gyulai kórház gyermekosztálya javára ajánlotta fel világbajnoki szakácskabátját, amit aláírásukkal elláttak a Békés Megyei Culinary Team tagjai is.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

– Gyermekként, hároméves koromban betegség miatt a gyulai kórház gyermekosztályán feküdtem, és rajzolással töltöttem el az időt. – Ez volt a kiindulópont, mely aztán vébéaranyig vezetett - mondta Ambrus György Krisztián. – A megyéből rengeteg segítséget, biztatást kaptam a felkészülés és a versenyzés során a csapattal együtt, most ebből szerettem volna valamennyit viszonozni a gyermekek gyógyítása érdekében.

A jótékonysági akcióhoz azonnal csatlakozott lapunk és a BEOL.hu hírportál is, a figyelemfelhívások után Beolon lehetett licitálni a séfkabátra. Az 50 ezer forintról indult liciten 275 ezer forint volt az utolsó ajánlat. Az internetes árverés utolsó pillanataiban a Mirbest-csoport és az ehhez tartozó Baromfiudvar 2002 Kft. vezetői úgy döntöttek, 300 ezer forintra tornásszák fel a licitet. A pénteki vendéglátós bálon Czirbusz István, a cégcsoport vezetője minderre magyarázattal is szolgált.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

– Igyekszünk jótékonysági kezdeményezéseket támogatni – kiemelten a gyermekek gyógyulását elősegítőket –, amennyire a cég anyagi lehetőségei engedik - magyarázta Czirbusz István, aki tagja a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának is. – Krisztián luxembourgi versenyzését támogattuk, így nem lehetett kérdés, hogy az ő világbajnoki, győztes kabátjának is nálunk a helye. Tornyai István kereskedelmi igazgató irodájának vitrinjében lesz a helye az ereklyének. Innentől pedig nem lehet kérdés, hogy Ambrus György Krisztián 2016-os erfurti, olimpiai indulását is támogatjuk.

És ha már a jövő és Erfurt, a világbajnok olimpiai aranyérmes édesapja, Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács elmondta, a tervek szerint két csapattal indul a Békés Megyei Culinary Team az olimpián. Ahogy fogalmazott: addig nem nyugszik a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnökeként sem, míg ezeknek a fiúknak, lányoknak nem kerül egy rangos világeseményen aranyérem a nyakukba.

Érmekből azért a Kornélia étteremben tartott bálon sem volt hiány, ugyanis megjött a csomag Luxembourgból. Benne azoknak az érmeivel, akik a vébén ezt nem kapták meg, ugyanis ott, az eredményhirdetésen csak meghatározott létszámban akasztottak érmeket a versenyzők nyakába. Így pénteken vehette át a nemzeti válogatott tagjai közül Tímár András és Szilágyi Gábor, a Békés Megyei Culinary Team tagjai közül pedig Szeidler Zsolt, Mikló Sándor, Szokai Imre, Nagy Ákos és Csonka Zsolt az érmeket és okleveleket.

A H2-Teszter átvételekor dr. Kövesdi József, a megyei kórház megbízott főigazgatója elmondta, a 300 ezer forintos adományhoz az egészségügyi intézmény hozzátett 200 ezer forint, hogy megvásárolhassák a készüléket. Dr. Zátonyi Adél, a gyermekosztály főorvosa elmondta, csecsemőkortól alkalmazható a készülék, mely vérvétel nélkül szolgálja a tejcukor-érzékenység kimutatását.

– Gyermekkorban a leggyakoribb betegség a hasfájás, és minden ötödik gyermeknél ennek hátterében laktóz-, azaz tejcukor-érzékenység áll – hangsúlyozta dr. Zátonyi Adél. – A H2-Teszter révén a kilélegzett levegőből meg tudjuk határozni, hogy tejcukorérzékeny valaki vagy sem.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

Kántor Ivett, a bál műsorvezetője – aki angoltanárként a versenykiírások fordításában is jeleskedik, és ott volt a csapattal Luxembourgban is –, elmondta, óriási élmény, hogy mekkora tisztelet övezte a magyar, ezen belül a Békés megyei versenyzőket a gasztronómiai vébén, olimpián. Rájuk egyszerűen oda kell figyelni. Rutz Béla, a csapat „öltöny- és ingfelelőse” elmondta, ehhez ők is igyekeznek hozzájárulni a külsőségekkel. No, és pár palack jófajta borral is, ugyanis Rutz Béla az Európai Lovagrend vezető marsallja.

A borozgatás közben Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Békés megye a gasztronómia fővárosa, és akik elöl járnak valamiben, azokat érdemes követni. Volt is erre koccintás, utána pedig húzta a talpalávalót a Sztojka duó.

Ja, és hogy a világbajnoki érmes szakácsok, cukrászok szinte semmit sem mondtak? Beszéltek helytettük az ételek. Ahogy Tímár Albin, a Békés Megyei Culinary Team csapatkapitánya fogalmazott: valakinek a konyhában is lennie kellett.

A vendéglátós bál vacsoramenüje

Előétel

Tokaji aszús kacsamájbonbon bíborkörte kanapén, tormás, zelleres almasalátával. Bükkfán füstölt szarvascarpaccio fenyőmagvas zöldsalátával, áfonyás, diós kaláccsal

Leves

Erdő mélyén szedett illatos gombából készült krémleves medvehagymás lilaburgonya-gombóccal

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

Főétel: Magyaros tanyasi jércemellrolád paprikás mártással, juhtúrós, snidlinges vajas galuska bacon köntösben. Békebeli vesevelővel töltött bőrős malackaraj barna sörös cipómártással, bátran ízesített párolt, hordós káposztával, gesztenyés burgonyafánkocskával

Desszert

Karamellás madártejhab vaníliapiskóta-ágyon, étcsokoládés, narancsos szeletke citrusos mártással, gránátalma fagylalt pisztácia grillázzsal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!