Közélet

2015.01.30. 19:30

Mezőhegyesi lovakkal forgatnak a Ben Hur lovasai

Az amerikai filmesek elhatározták, ismét mozivászonra álmodják a híres Ben Hur filmet. A lovas jeleneteket profikra akarták bízni, pályázat útján keresték hozzá a legjobb szakembereket.

Csete Ilona

A négyesfogathajtó világbajnok Juhász László és fia, a fogathajtó és kaszkadőr ifjú Juhász László személyében megtalálták a filmesek a megoldást. S ha már magyar nyert, ő magyar lovakat keresett e feladatra.

Mezőhegyesre látogatott a szakember. A többit jó barátja, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetője, Pap István mondta el lapunknak.

– Ben Hur forgatásán lipicai, arab, spanyol, és andalúz lovak szerepelnek, az ellenfél Messaláéban nóniuszok. A híres film újraforgatói különböző színű lovakat kerestek, feketékre volt szükségük. Európában két fajta van: a fríz vagy a nóniusz. Juhász László miután nyert pályázati filmjével és megbízták a híresen látványos lovas jelenetek elkészítésével, eljött a ménesünkbe. Jól ismerte a lovainkat, hiszen azok legutóbb a nemzeti vágtán kiválóan szerepeltek és korábban is versenyeztek. Bizonyítottan alkalmasak speciális feladatokra, így filmforgatásra is.

A mezőhegyesi ménes nóniuszait ismerik a világban. Versenylovaik mellett néhány kiváló egyed például Münchenben, a Krone Cirkuszban öregbíti az itteni lótenyésztés hírnevét. Ha kell, a híres négylábúak svéd reklámfilmekben szerepelnek.

– Hajdan más feladatai voltak a lovaknak (hadseregben, mezőgazdaságban, szállításban dolgoztak). Manapság a versenysport mellett a rekreációban és a speciális megbízatásokban jeleskednek. Tőlünk vásárol nóniuszokat a készenléti rendőrség is, mert lovaink küllemükben, belső tulajdonságaiknak köszönhetően erre a feladatra is alkalmasak. Erős idegrendszer, szervezeti szilárdság jellemi őket nagy megterhelés idején. Jól viselik a civilizáció ártalmait is – gondoljunk csak a tömegoszlatásokra. Ez nem is csoda, hiszen az eredeti tenyésztési cél a katonai alkalmazás volt. Így a cirkuszi és a filmforgatás körülményeihez szintén könnyen képesek alkalmazkodni – sorolta lovaik erényeit Pap István.

Az ügyvezető arra is kitért, hogy a speciális alkalmasság mellett azonban mégis a sport a legnépszerűbb terület, ahol a mezőhegyesi tenyésztésű nóniuszok kiválóan teljesítenek. A ménes legnagyobb felvevő piaca a fogathajtó sport.

– A tenyésztésen túl ki is próbáljuk lovainkat, versenyeztetjük őket, fontos nekünk, a fajtát tenyésztőnek a visszajelzés. Olyan lehetőségekhez jutottunk 2014-ben és az idei évben, amelyekkel nemzetközi szinten is méltó rangjára emelhetjük a mezőhegyesi lovas sportot. Idén mi rendezhetjük meg az egyes, kettes és négyes fogathajtó nemzetközi minősítő versenyt. A kettes fogatok világbajnokságára itt jelölik ki majd a magyar keretet. A szakma élvonala nagy érdeklődése kíséri ezt a nagyszabású versenyt. Júliusban új korszak nyílik ezzel városunk és a térség számára is. De a sikerszériánknak ezzel még nincs vége, hiszen magyar kezdeményezésre a Nemzetközi Lovas Szövetség kidolgozta a fiatal lovak (5-6-7 évesek) világbajnokságának a lebonyolításához szükséges szabályzatot. Mi pályáztunk és nyertünk. Ennek is mi leszünk a házigazdái 2015 szeptemberében. Ezek a szakmai sikerek is hozzájárulnak ahhoz, hogy lovaink, valamint Mezőhegyes neve akár egy világhírű filmes produkcióban felmerülhet.

Címkék#mezőhegyes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!