Közélet

2015.01.28. 19:36

Várhatóan Gyula lesz a központi kórház Békésben

A napokban a régióban, így Békés megye vonatkozásában is megalakult a megyei egészségügyi egyeztető bizottság. A testületek tagjai lesznek azok, akik megfogalmazzák javaslataikat arról, hogy miként alakítsák át a megye egészségügyi rendszerét.

BEOL

Az elmúlt napokban az országos sajtóban is számos híradás számolt be arról, hogy várhatóan áprilistól nagy változások lesznek az egészségügyben. Előreláthatólag minden megyében egy központi kórház marad majd, a szaktárca államtitkárságának koncepciója szerint ezek a megyei intézmények lesznek, vagyis a prognózisok szerint a Pándy Kálmán Kórház töltheti be majd ezt a szerepet Békésben.

Hogy ez egészen pontosan mit jelent, arról viszont folynak az egyeztetések. Lapunknak név nélkül nyilatkozó szakemberek azt valószínűsítik, a gyulai székhelyű intézmény egyfajta organizáló feladatot fog ellátni a megye kórházai között.

Szintén az országos híradások alapján borítékolhatónak tűnik, hogy a megyénként osztja el a pénzt a kormány, pontosabban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amely a lakosság száma alapján határozza meg az összeget. Ez komoly változás az eddigi rendszerhez képest, amelyben a kórházak meghatározott ellátásokra kapják a pénzt.

Mindenhol megalakultak az úgynevezett megyei egyeztető bizottságok, amelyeknek a kórházigazgatók mellett a GYEMSZI és az OEP munkatársai is a tagjai. A kórházvezetőknek február végéig kell megegyezniük egymás között az átalakításról.

— Egy folyamat elején járunk, így konkrétumokról egyelőre nagyon korai lenne beszélni — nyilatkozta megkeresésünkre dr. Kövesdi József. A gyulai központú Pándy Kálmán Kórház megbízott főigazgató-főorvosa lapunknak elmondta, hétfőn tartották meg a Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyét érintő első regionális megbeszélését.

A tanácskozáson megalakultak a megyei egészségügyi egyeztető bizottságok, amelyek a változásokra vonatkozó javaslatokat megfogalmazzák. Egy feladatsort is összeállítottak, amelynek mentén a testületeknek február végéig el kell készíteniük a már említett elképzelés-együttest. Ezt követően az Egészségügyi Minisztérium államtitkársága értékeli a szakmai anyagokat és hoz azokról döntést március 31-ig.

A régióban működő megyei egészségügyi egyeztető bizottságok jövő héten hétfőn tartják meg első ülésüket, ahol várhatóan több konkrétumról is szó esik majd.

Dr. Kövesdi József arról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy mit jelent majd a gyakorlatban, hogy a megyei kórházak központi szerepet töltenek be.

— Erről az egyeztetések lezárulása és a változások államtitkárság általi megfogalmazása után érdemes beszélni — fogalmazott a megbízott főigazgató-főorvos.

Dr. Tóth Károlyné, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZEDDSZ) megyei elnöke lapunk kérdésére kifejtette, egyelőre nincsenek pontosan információik a tárgyalások állásáról.

– Hétfőn ugyanakkor várhatóan már bővebb tájékoztatást kapunk Budapesten arról, hogy mit is jelenthetnek munkavállalói szempontból az esetleges változások – ecsetelte dr. Tóth Károlyné. – Reménykedünk abban, hogy az átalakítás Békés megyében nem jelent majd létszámleépítését, hiszen az állománylétszám adott. Maximum párhuzamosságok kiszűréséről lehet szó, de ez nem kell, hogy elbocsátásokkal járjon együtt, hiszen a feladat mennyisége, a betegszám nem változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!