Közélet

2014.12.18. 16:52

Négy kisebbségi díj talált gazdára a nemzetiségi napon

Nemzetiségi napi ünnepséget rendezett csütörtökön a megyei és a méhkeréki önkormányzat Méhkeréken, a Duló György művelődési házban. Az esemény keretében négyen vehettek át kisebbségi díjat a megyei közgyűlés társadalmi kapcsolatok bizottságától, személyesen Zalai Mihálytól, a megyei közgyűlés elnökétől.

L. B.

Tát Margit, a házigazda Méhkerék polgármestere kiemelte, a község a magyarországi románság bázistelepülése, majd szólt a nemzetiségi jogok fontosságáról is. Tolnai Péter, a megyei közgyűlés alelnök beszédében azt hangsúlyozta, Békés megye büszke a nemzetiségeire, melyek évszázadok óta békében, barátságban élnek a térségben.

– A nemzetiségek, a nemzeti sokszínűség nem a megosztottságot, hanem a gazdagságot jelenti – ezt pedig már dr. Kovács József országgyűlési képviselő mondta.

A méhkeréki kötődésű Nagyné Martyin Emília a megyében élő román ajkú közösség egységesítésében, annak hagyományőrzésében, a közösség néprajzának megtartásában és bemutatásában végzett tevékenységéért vehetett át díjat. Jelenleg is első munkahelyén, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban dolgozik, néprajzi tárgyakból kiállításokat rendez, gyűjtőmunkát végez a hagyományokról, publikációkat jelentet meg.

A megyében élő szlovákságért végzett erőfeszítéseiért kapott elismerést a békéscsabai dr. Csicsely Ilona. Elhangzott, hogy részt vett a békéscsabai evangélikus egyház anyakönyveinek digitális feldolgozásában, ennek keretében megvalósult a születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatok feldolgozása egészen 1756-tól az állami anyakönyvezés bevezetéséig. Számos rendezvény szervezése, támogatása fűződik a nevéhez.

A szarvasi Kasuba József 45 éves, többek között a helyi roma nemzetiségi önkormányzatban végzett tevékenységét ismerték el a kitüntetéssel, illetve azt, hogy több évtizeden keresztül vállalt társadalmi munkát. Hivatalos feladatai mellett mindig szem előtt tartotta, hogy a közösségért, szeretett városáért és a térségéért tegyen, a jótékonykodás sem állt távol tőle. Életébe szervesen beépült a sport is.

Az eleki Niedermayer Ernő a német anyanyelv, kultúra és hagyomány ápolásában, őrzésében és fejlesztésében tanúsított erőfeszítéseit ismerték el a kitüntetéssel. Az Eleki Németek Egyesületétől kapott Leimen Házat társaival együtt felújították, és ide gyűjtötték össze a még fellelhető régiségeket. Rendbe tették a római katolikus temetőben álló kápolnát, amit ma ravatalozóként, temetési szertartások színhelyeként használnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!