Közélet

2014.12.18. 14:51

Forgalomba álltak a jövő autóbuszai Békés megyében

A Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. ötvenkét vadonatúj Volvo autóbuszt szerzett be, melyek közül több már pár héttel ezelőtt szolgálatba is állt Békés megyében. A járműveket csütörtökön mutatta be a sajtó képviselőinek egy negyed órás körúton Fekete Antal vezérigazgató.

Licska Balázs

Fotó: Lehoczky Peter

Fontos a biztonság, hogy ne 25-30 esztendős autóbuszok legyenek szolgálatban, emellett szempont, hogy még pontosabbak legyenek a járatok és ezáltal a szolgáltatás. Ugyancsak fontos, hogy kényelmes legyen az utazás – így foglalhatók össze Fekete Antal szavai, aki, miután a békéscsabai autóbusz-pályaudvarról elindult a sajtó munkatársaival teli járgány, a „fedélzeten” beszélt a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) Zrt. jövőbeni célkitűzéseiről.

A vezérigazgató elmondta, hogy ötvenkét vadonatúj autóbusz érkezett a régióba, melyek közül már több szolgálatba is állt. A járművekkel a megyében is lehet találkozni, az elővárosi és a helyközi közlekedésben.

Egy-egy autóbusz ára 230-240 ezer euró körül mozog. Hangsúlyozta, kilenc éve nem volt beszerzés, és hogy a mostani modernizációs program nem is ért véget, hiszen jövő nyár végére, őszre további 75 vadonatúj jármű érkezik a térségbe.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Kattintson galériánkért! Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

Hozzátette, nemcsak az utasok kényelme javult a fejlesztésnek köszönhetően, hanem a sofőrök munkakörülménye is: példaként említette, hogy a vezetőfülke és az utastér külön fűthető, a kabátra pedig egyáltalán nincs is szükség, azt nyugodtan le lehet venni. Természetesen nyáron ugyanez igaz, csak akkor a légkondicionáló berendezés, a klíma megy.

Az autóbuszok alacsony padlósak, ami nagy könnyebbséget jelent az idősek számára. Ha pedig valaki kerekes székkel szeretne utazni, akkor a jármű oldalán lévő gombot kell megnyomnia. A sofőr segít a felszállásban, a mozgáskorlátozottak – és a babakocsis szülők – számára egy külön részt alakítottak ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Kattintson galériánkért! Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

A kerekes székesek egy külön biztonsági övvel rögzíthetik magukat, és ők külön jelezhetik, ha a célállomáshoz értek. Egyébként mindegyik ülésnél van biztonsági öv, amit kötelező is használni.

Lapunk kérdésére Fekete Antal kifejtette, hogy két- és háromtengelyes járművek is érkeztek, utóbbiak a kapacitást tekintve egy csuklós autóbusznak felelnek meg: azokban 53 ülést helyeztek el, és 61-en állva utazhatnak – ha mozgáskorlátozott is utazik, akkor pedig 54-en.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Kattintson galériánkért! Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

A vezérigazgató jelezte, hogy az utastájékoztatási rendszer is megújult, mindenben az a cél, hogy korszerű eszközökkel találkozhassanak azok, akik autóbuszra szállnak.

Mint elárulta, gazdaságossági szempontból sem jelentenek hátrányt a vadonatúj járművek, ugyanis a korábbi autóbuszoknál lényegesen kevesebbet fogyasztanak.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Kattintson galériánkért! Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

A négy társaságot – a Körös mellett a Tisza, a Kunság és a Bács Volánt – magában foglaló Dél-alföldi Közlekedési Központ az arculatban is igyekszik megújulni, ennek értelmében a cég szimbóluma mindegyik autóbuszon fellelhető lesz, nem csak a vadonatújakon.

Fekete Antal azt is elmondta, hogy a Körös Volán színe a mostani sárga-barna helyett a hófehér lesz, mint ahogy azt a most beszerzett autóbuszok is tükrözik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!