Kultúra

2014.12.17. 17:20

Háromszáz év művészeit mutatja be a kötet

Bemutatták szerdán a megyeszékhelyen, a városháza dísztermében a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum második évkönyvét, mely az Ami csabai sorozat részeként jelent meg.

L. B.

A Csabai arcképek címet viselő kötetben Békéscsaba képző- és iparművészeti életét taglalta a szerző, Gyarmati Gabriella művészettörténész.

A szerző és Martyin Emília tudományos-muzeológiai osztályvezető, aki a szerkesztői feladatokat látta el, elmondták: az albumban három évszázad 122 művészének pályafutását vették górcső alá.

Elárulták: vannak, akik kimaradtak a kötetből, és olyanok is, akik csak említés szinten kaptak helyt. Az alkotókat idő szerint három részre osztották, azon belül is külön szerepelnek a festőművészek, a szobrászok, a grafikusok és az iparművészek.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte, a város alkotói légkörét meg kell őrizni, és hogy fontosak a gyökerek, mivel azok határozzák meg, milyenek, mik vagyunk.

Ando György múzeumigazgató arról beszélt, 1899-ben alakult meg a Békéscsabai Múzeumi Egyesület, melynek gyűjteményében értékes tárgyak voltak. Lonovics László, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke hangsúlyozta, a városban jelentősége van a képző- és iparművészetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!