Kultúra

2014.11.23. 16:37

Győzelemre hajtanak a Táncsics ifjú filmesei

A dél-alföldi régió legfelszereltebb filmstúdiójával büszkélkedhet az orosházi Táncsics gimnázium, ahol újabb filmsiker van születőben. Az ottani fiatal, lelkes csapat idei célja is a győzelem. Ezúttal a 10. országos középiskolás filmszemlére készítettek filmet. Csányi László stúdióvezetővel beszélgettünk.

Csete Ilona

— Mikor és milyen alapötlettel láttak munkához?
— Szeptember közepén kezdtünk a filmmel foglalkozni. Sokáig beszélgettünk arról, mit is jelent a mottó, hogyan jelenik meg az irigység az életünkben. Mindenképp valami pozitív kicsengésű, tanulsággal végződő filmet szerettünk volna, reméljük, ez sikerült. Megszületett a forgatókönyv, s kezdtük a forgatást. Az őszi szünet jelentős része erről szólt. Éppen kész lett a film a november 10-ei határidőre.

— Hány diák vett részt a munkákban?
— Tizenöten, akik egy része tavaly kezdte a filmezést, a többiek most szeptemberben. Ez volt az első közös pályázatos alkotásunk. A fiatalok nagyon büszkék magukra, sokan megdicsérték a filmet, a szülők, a tanárok is elégedettek velük.  Reményeim szerint a november végi szemlén ott leszünk néhány diákkal. Ez a csapat még nem dicsekedhet túl sok szép eredménnyel, de tavaly az egyik diák, a mostani filmünk rendezője egy irodalmi pályázatra készített filmjével nyert. Osztálya egynapos kirándulásra mehetett.

— A Táncsics filmstúdió korábban is jeleskedett. Mióta jegyzik a munkáikat nemzetközi szinten is?
— 2008 óta, akkor Olaszországban a Food4U filmfesztiválon (az egészséges táplálkozást, a gyors ételek káros hatását bemutató filmeket kellett csinálni) közönségdíjat nyertünk. 2009-ben szintén Olaszország a helyszín, a Food4U. Ismét döntősök lettünk két filmmel, húsz diákkal voltunk egy hétig Olaszországban. Elnyertük a zsűri különdíját. 2010-ben az országos drogprevenciós filmfesztivál győztese lett az egyik filmstúdiós lány filmje. A diákokkal való közös munka mellett vannak egyéb sikereim is: más filmes társaimmal 2010-ben a CinePécs Filmmaratonon 24 óra alatt készült el a Pécs-Pitch című filmünk, ami első helyezést ért el. (A zsűri elnöke Menzel volt.) 2012-ben a Magyar Telekom és a Webse közös pályázatára készült web-sorozatunk a legjobb zenei díját nyerte. A C''est la vie... című filmünk, amit az egyik nyári filmes táborunkban készítettünk, az országos középiskolai filmszemlén 2012-ben a legjobb forgatókönyv díját kapta.

— A régió legmodernebb technikájával rendelkeznek. Ez is a siker egyik titka?
— Felszereltségünk valóban kimagasló, ahhoz képest, hogy nem vagyunk se művészeti, se filmes középiskola. Van 5 Cannon kameránk, steadycam, komplett hangstúdió, greenboxos fotó- és filmműterem. Filmes, fotós, médiás irányba eddig hárman mentek továbbtanulni, de nem ez az elsődleges cél. A stúdiósok rendkívül kreatív, vidám csapat. A filmek kitalálása, az ötletelés mindig nagy élmény, összehozza a diákokat. A forgatások előkészítése sok szervezést igényel. A tényleges munka pedig sok szabad időt vesz el. Ezek a fiatalok azonban munka közben egy csapatot alkotnak, együtt dolgozva sokat tanulnak, fejlődnek, vidám környezetben. A stúdiósok az iskolai diákélet fontos meghatározói, működtetik az iskolarádiót, farsangot, gólyatábort szerveznek.

— Szövögetik már újabb terveiket is?
— Egy igazi sorozatot tervezünk, ezenkívül 3 másik filmbe is belefogtunk. Bízom benne, hogy egy-két éven belül e lelkes kis csapatról még sokat fog hallani Békés megye és az egész ország!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!