Sport

2014.10.30. 19:09

Zárásként ezüst és bronz

A harmadik napon nem tapsolhattunk békéscsabai aranyéremnek a tornászok mesterfokú bajnokságán, ezüstnek és bronznak azonban igen.

Gajdács Pál

A szerdai döntőkben egyetlen békéscsabaiért szoríthatott a viharsarki megyeszékhelyen megrendezett mesterfokú bajnokságon a szép számú, tornát értő publikum, öröme teljes volt, hiszen Makra Noémi az ugrást és felemás korlátot meg is nyerte.

A zárónapon azonban már gerendán két, talajon három viharsarki lány döntőzhetett. Az első fellépő, Szujó Dorka mindenféle izgalom nélkül tudta le a legtöbb tornász által rettegett szert. Olyan magabiztosan tornázott, hogy még Petya bácsi (egyik edzője, Petrovszki Pál) is teljesen elégedett lehetett.

A szám esélyese, Makra Noémi erős gyakorlattal készült. Az első sor végén látott pici megingás még belefért volna, ám a második zárásánál lecsúszott, éreztük, hogy az első helyről is. A válogatott KSI-s Al-Salty Dália a biztonságra törekedett, különösebben nem is hibázott. A győzelmet mégis — kisebb meglepetésre — a junior válogatott dunaújvárosi Kovács Zsófia szerezte meg. Makrát itthon emberemlékezet óta nem verte meg senki.

A leganyagerősebb gyakorlattal egyébként Szujó Dorka rendelkezett, de mivel edzője biztonságképpen az érkezéskor fellépett a szőnyegre, a FIG (Nemzetközi Torna Szövetség) szabályok értelmében két pontot levontak. Egyébként megnyerte volna a számot.

Talajon a békéscsabaiak közül Katona Barbara precízen, nagyon szépen csinálta végig a produkcióját. Makra Noémin nem látszódott a csalódottság a gerendán elveszített első hely miatt. Két aprócska ellépés, és egy elmaradt szaltó, ennyi, amit hibaként róhatunk fel neki, egyébként meg a szokott profizmussal hozta a gyakorlatot.

Aggódva figyeltük azonban, amint a talajról lelépve bicegve sétált a pihenőhelyhez. Szujó Dorka zárta a gyakorlatok sorát, az aprócska lány — ahogy a gerendán — úgy itt is remekelt. A remélt csabai diadal itt is elmaradt, Makra holtversenyben a KSI-s Honti Kittivel harmadik lett, a bronzérmet — sorsolás után — a csabai lány kapta meg.

— Annyira nem vagyok csalódott. Talajon a végén nem csináltam meg egy előreszaltót, ami fél pont levonást jelentett. A sarkam sajnos ismét megfájdult, de most már idén nem lesz több versenyem, lesz időm pihentetni — mondta Makra Noémi.

— Hosszú, munkás időszak végén vagyunk, kisebb-nagyobb sérülések miatt már a világbajnokságra sem tudtunk úgy felkészülni, ahogy szerettük volna. A harmadik napra elfáradt. Szóba került, hogy a mesterfokún nem indul el minden szeren, de akarta és vállalta mindegyiket — hangzott Unyatinszki Mihály, Noémi egyik felkészítőjének értékelése. A férfiaknál ugrásban a honvédos Vadászfi Ákos, korláton a vasasos Kardos Botond, míg nyújton a keddi egyéni összetett verseny győztese, Vecsernyés Dávid (Honvéd) érdemelte ki a legjobb pontszámot.

A verseny ideje alatt többször is felléptek a Torna Club Békéscsaba hobbitornászai, ovisok, színesítve a programot.

Eredmények. Női. Gerenda: 1. Kovács Zsófia (Dunaferr SE, edző: Joó Gabriella, Trenka János) 13,050, 2. Makra Noémi (Torna Club Békéscsaba) 12,800, 3. Divéky Luca (KSI SE) 12,350, 6. Szujó Dorka (TC Békéscsaba) 11,100. Talaj: 1. Kovács Zsófia 13,100, 2. Divéky Luca 13,050, 3. Makra Noémi 13,000, 5. Szujó Dorka 11,800, 6. Katona Barbara (TC Békéscsaba) 11,400.
Férfiak. Ugrás: 1. Vadászfi Ákos (Bp. Honvéd SE, edző: Vereckei István) 13,500, 2. Kardos Botond (Vasas SC) 13,400, 3. Vlacsil Attila (Bp. Honvéd SE) 13,200. Korlát: 1. Kardos Botond (Vasas SC, edző: Reszeli Péter) 14,100, 2. Vágner Levente (FTC Ybl Tervező) 13,900, 3. Szabó Nándor (Győri AC) 13,800. Nyújtó: 1. Vecsernyés Dávid (Bp. Honvéd, edző: Kelemen Zoltán) 14,500, 2. Boncsér Krisztián (FTC Ybl Tervező) 13,700, 3. Hidvégi Vid (KSI SE) 13,600.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!