Közélet

2014.10.30. 17:46

Belvíz és kártevők veszélyeztetik az őszi káposztarepcét

A belvíz és a kártevők - rovarok és mezei pockok - veszélyeztetik az őszi káposztarepcét Békés megyében. A termelők idén az előző évhez hasonlóan 11 ezer hektáron, időben elvetették az olajipari alapanyagnak termelt növényt.

mti

A frissen kikelt, közepesen erős növényállományt az enyhe, csapadékos őszben a szokásosnál nagyobb mértékben veszélyeztetik a rovarok és a mezei pocok. Dél-Békésben a termelők folyamatos védekezésre kényszerülnek - mondta el Isztin Ferenc, a Dombegyházi Agrár Zrt. vezetője az MTI-nek csütörtökön.
   
Emlékeztetett, hogy az EU 2014-től kísérleti jelleggel két évre betiltotta a méhekre veszélyes csávázott repcevetőmag alkalmazását, pedig a csávázás a keléstől számított két hétig védettséget nyújt a növényeknek.
   
A társaság hétszáz hektáron termel őszi káposztarepcét,  termőterülete 13 százalékán. A védekezésre fordított többletkiadásokkal a repce hektáronkénti termelési költsége 20-30 ezer forinttal lesz magasabb, mint az előző évben - mutatott rá Isztin Ferenc.
   
Észak-Békésben a belvíz okoz gondot a repcetáblákon, a kötöttebb talajokon - mondta el a Bokor Sándor, a tarcsai agrárvállalkozás elnöke az MTI-nek.
   
Szeptemberben és októberben a térségben 150-170 milliméter csapadék hullott, a pangó talajvíz miatt a 210 hektáron kikelt repcének ötven százalékát kellett kiszántani, a területet őszi búzával vetették be - mondta.
   
A kártevők és pocok elleni védekezés a megmaradt területen folyamatos, ami többletkiadásokat okoz - mutatott rá Bokor Sándor. Megjegyezte: a repcét veszélyeztető kártevőkkel szemben egy hideg, fagyos időjárási periódus hozhat megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!