Közélet

2014.10.25. 18:02

Világbajnok postagalambászok Békésből

Sorra aratják a sikereket a különböző hazai és nemzetközi versenyeken a Békés megyei postagalambászok. A fiatal galambok közelmúltban megtartott világbajnokságán aranyérmet szerzett a Gyulai Postagalamb Sportegyesületben tevékenykedő eleki Nagy Mihály galambja, míg második helyen Varga János galambja végzett, aki a tótkomlósi egyesület tagja.

Papp Gábor

Bármilyen meglepő is, de már az ókori rómaiak és görög idején, Krisztus előtt 500 körül is használták hírvivőként a galambokat, de azok még a két világháborúban is jelentős szerepet töltöttek be. Az internetes források tanulsága szerint a galambok az üzeneteket korábban egy irányba vitték, az otthonukba, így előtte el kellett szállítani őket a távolabbi helyekre. Később azonban táplálékuk egyik, otthonuk másik helyre helyezésével kiképezték őket az oda-vissza szállításra.

Egyes nézetek szerint a galambok a Föld mágneses mezejének csekély változásait aknázzák ki a tájékozódásra. Német kutatók pedig a csőr felső részét fedő bőrben találtak egy összetett idegi struktúrát, amely kétféle vasoxidot tartalmaz. Ők úgy látják, hogy ezek jelenléte és térbeli elhelyezkedése elegendő ahhoz, hogy a csőr iránytűként szolgáljon. Más kutatók úgy találták, hogy inkább a szaglásuk vezeti haza őket, és hogy a galambok „szagtérképeket” készítenek környezetükről, és ezt használják fel a tájékozódásukhoz. Egy valami biztos, a postagalambászat ma is népszerű, a Békés megyei versenyzők pedig nagyon szép sikereket érnek a különböző megmérettetéseken.

Mint azt Rotár Istvántól, a Gyulai Postagalambászok Egyesülete versenybizottságának elnökétől megtudtuk, idén Vácon rendezték meg a fiatal galambok világbajnokságát, ahova a tenyésztők az egész világból küldtek fiatal madarakat, még mielőtt azok kirepültek volna a fészkükből. A galambokat a váci teszttelepen nevelik és versenyeztetik. Ezen a megmérettetésen világbajnok lett a gyulai egyesület tagja, Nagy Mihály galambja, míg a tótkomlósi egyesületben tevékenykedő Varga János galambja második helyen végzett.

A versenyszezon egyébként minden évben áprilistól szeptemberig tart. A Békés tagszövetség az egész megyét összefogja. A tagok pedig hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt részt vesznek. A galambok számára ebben az évben a legnagyobb kihívást az jelentette, amikor a németországi Magdeburgból kellett hazarepülniük. A madarakat mindig egy speciális gépkocsival szállítják a starthelyre, ahol felengedik az állatokat. Amelyik galamb pedig leghamarabb eléri gazdája dúcát, az nyer. Természetesen nem mindegy, hogy melyik dúc mekkora távolságra van az indulási helytől, így egy képlet alapján kiszámítják a sebességet, illetve az egy perc alatt megtett távolságot, ami a végeredményt jelenti.

A tagszövetségnek is vannak bajnokai. A rövidtáv bajnoka idén a gyomaendrődi egyesületből Kecskeméti Zoltán, a középtáv első helyezettje dr. Kassai Péter (gyulai egyesület), míg a hosszú táv bajnoka Kitulják Pál lett az orosházi egyesületből. Az általános és a hármas befutó bajnoki címét dr. Kassai Péter, míg a 9 utas bajnokság első helyét Rotár István szerezte meg. A fiatalok bajnoka szintén dr. Kassai Péter lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!