Közélet

2014.10.25. 13:30

El ne felejtse, éjjel óraátállítás!

Még időben szólunk, így biztosan nem felejti el, hogy vasárnap hajnalban - egészen pontosan hajnali háromkor - egy órával kell majd visszaállítani az órákat. Ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a normál, másnéven téli időszámítás, amely március végéig tart majd.

BEOL

A vitalzone.hu által készített beszámoló szerint az óraátállítást elsőként 1976-ban, Franciaországban vezették be, három évvel az első olajárrobbanás után. A lépést azzal indokolták, hogy az akcióval mintegy 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kedden közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nyári időszámításnak köszönhetően becslésük szerint évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása - 120 gigawattóra - takarítható meg. Hozzátették: Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!