Közélet

2014.10.23. 11:37

Vitáznak a baloldali képviselő helyéről Gyulán

Vita alakult ki a gyulai baloldali pártok között, hogy kit illet meg a választáson szerzett kompenzációs képviselői hely. A listavezető Bod Tamás átvette mandátumát.

BEOL

Október 21-én hárompárti megbeszélésre került sor Gyulán, a Demokratikus Koalíció irodájában, melynek tárgya Bod Tamás lehetséges visszalépése volt - tájékoztatott a DK 3. számú választókerületének ügyvezető alelnöke, Lebenszky Attila.

A megbeszélés tárgya az volt, hogy Bod Tamás, az önkormányzati választásokra megkötött hárompárti választási szövetség közös polgármester-jelöltje, a pártszövetség listavezetője, korábban írásban tett, általa aláírva, és tanuk által is hitelesített nyilatkozata szerint, hajlandó-e visszalépni a Demokratikus Koalíció elnöke, Leel-Őssy Gábor részére.  (A nyilatkozat tartalma szerint, ha a hárompárti ellenzéki összefogás csak egyetlen képviselőt tud a kompenzációs listán bejuttatni Gyula Város Képviselő-testületébe, akkor Bod Tamás átengedi a mandátumot.)

Bod Tamás kijelentette, hogy többek között azért is őt illeti meg a mandátum, mert az általa aláírt, külön nyilatkozat előbb született meg, mint az együttműködési megállapodás.


Lebenszky Attila rávilágított, az együttműködési megállapodás 6/A pontja egyértelműen utal a külön nyilatkozatra és még arra az esetre is, hogy a nyilatkozat mely választási eredmény esetében lép életbe. A dokumentumok alapján tehát Bod Tamás ezen érvelése nem igaz, a többi érvet pedig elfogadhatatlannak minősítette.


Bod Tamás a feltett kérdésre kijelentette, hogy nem hajlandó visszalépni.

Mint korábban megírtuk, Bod Tamás a testületi ülést követően elmondta, a DK, illetve az Együtt és az MSZP között alakult ki vita.

- Szerintünk a mandátum engem illet, amit egy jogi vélemény, valamint az is alátámaszt, hogy a megbízó levelet szerdán én vehettem át, illetve a helyi választási szervek is igazolták a mandátumomat – ecsetelte Bod Tamás, aki megerősítette, létezik az említett tartalmú dokumentum, de ez a kiegészítés a pártok együttműködési szerződése előtt született.
- Belső vitáról van szó, ami napokon belül meg fog oldódni és rendeződni fog – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!