Közélet

2014.10.22. 21:39

Átadták az új közúti aluljárót Gyomaendrődön

Átadták az új gyomaendrődi közúti aluljárót szerda délután, a beruházás része a Gyoma-Békéscsaba közti vasútvonal korszerűsítésének - tájékoztatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az MTI-t.

MTI

Az aluljáróhoz kapcsolódó kivitelezési munkák teljes mértékben várhatóan december közepére készülnek el, addig forgalomkorlátozás mellett biztosítják a közlekedést az ideiglenesen forgalomba helyezett aluljáróban és a kapcsolódó útszakaszokon. A beruházás része a Gyoma-Békéscsaba közötti, több mint 30 kilométer hosszú vasútvonal korszerűsítésének, amely eredményeként óránként 160 kilométeres sebességnek megfelelő vágányok és új peronok épülnek ki, a mozgáskorlátozottak számára is elérhetően átépítik az állomásépületeket, továbbá felújítják a felsővezetékeket. Az akadálymentes közlekedést rámpák biztosítják majd.

Új vizuális és hangos utastájékoztató berendezéseket helyeznek el az állomásokon, ezen túl az épületek körüli területrendezés is fontos része a beruházásnak. Számítások szerint a felújítás 6-10 perc menetidő csökkenést jelent majd az adott szakaszon. A korszerűsítés jelenleg több mint 90 százalékos készültségi szinten áll, a hátralévő kisebb munkák december 15-re fejeződnek be - közölte a NIF Zrt. sajtóosztálya az MTI kérdésére.

A beruházás összköltsége csaknem nettó 39 milliárd forint, amelynek 85 százalékát az európai uniós Kohéziós Alapból finanszírozzák. A beruházó a BÉKÉS-2012 Konzorcium, amelynek vezetője a Swietelsky Vasúttechnika Kft., tagjai a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. és a Magyar Aszfalt Kft.

A Gyoma-Békéscsaba vasútvonal rekonstrukciója a Budapest-Lőkösháza vonal felújításának részeként valósul meg. Ez a vasútvonal az európai törzshálózat, a Páneurópai IV. közlekedési folyosó része, az egyik legfőbb összeköttetés a Balkán felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!