Közélet

2014.10.21. 18:14

Almáért és a káposztáért vagyunk oda mostanság

Fokozottan vizsgálja a piacokon az őszi szezonális zöldségek és gyümölcsök minőségét és nyomonkövethetőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Figyelemmel kísérik az importőrök tevékenységét is. A gyümölcsök közül megyénkben mostanában az alma, a zöldségek közül a paprika, fejes káposzta a legnépszerűbb a vásárlók körében.

Nyemcsok László

A felügyeleti munka és az élelmiszer-biztonsági előírások érvényre juttatása mellett nagy figyelmet szentelt a NÉBIH a kereskedők és a vásárlók élelmiszer-biztonsági ismereteinek bővítésére, a minőség iránti fogékonyság tudatosítására, valamint az egészséges táplálkozás népszerűsítésére.

Tekintettel arra, hogy az idei almatermés jó minőségű, bőséges és sokféle, a hatóság felhívta a kereskedők és a vásárlók figyelmét a termékkategóriák közötti különbségekre: az élelmiszerlánc valamennyi tagja számára fontos, hogy egyértelműen meg tudják különböztetni a minőségi étkezési almát a leginkább ipari felhasználásra szánt léalmától. Az friss piaci előírásoknak megfelelő, étkezési gyümölcs nemcsak beltartalmában és élvezeti értékében, hanem méretében és külső tulajdonságaiban is eltér a léalmától, ami elsősorban jégverés miatt nagyon gyakran varas és héjhibás.

Volt, ahol a hatóság hazai és importból származó gyümölcs helyszíni megsemmisítését is elrendelte, de nem megyénkben. Az ok a jelöletlenség és a nyomonkövethetőség hiánya volt, illetve minőségi kifogások miatt kellett kiwit, citromot és ananászt a pultokról eltávolítani. Előfordult, hogy a minőség átválogatással javítható volt.

A NÉBIH figyelemmel kíséri a zöldség-gyümölcs importőrök tevékenységét is, hiszen a közelmúltban – elsősorban az uniós embargóra adott orosz válaszlépések miatt – látványosan megnövekedett a szomszédos országok felől Magyarországra irányuló, sokszor ismeretlen eredetű dömpingáruk forgalma.

A hatóság ellenőrei több, mint 10 tonna jelöletlen paprikát, paradicsomot és szamócát találtak egy lengyel teherautóban, mely egy mélységi ellenőrzésen akadt fenn Parassapusztánál. A paprika és paradicsom hiányosan kitöltött nemzetközi szállítólevelén szereplő érkezési cím hamisnak bizonyult, a szamócáról pedig az importőr semmiféle dokumentációt nem tudott bemutatni. Ilyenkor az árura megsemmisítés, a szállítmány tulajdonosára pedig bírság vár, ami az áru értéke alapján akár több millió forintos is lehet.

Ami rossz a termelőknek, az sok esetben jó a fogyasztóknak, például az almaáraknál. Kneifel Zoltán, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség-, gyümölcsosztályának vezetője elmondta, kilónként már száz forint alatt is lehet étkezési almát vásárolni, természetesen fajtától, mérettől függően változóak az árak, de mindenképpen jóval alacsonyabbak, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az alma mellett népszerű a szőlő is, és bár megjelent a déligyümölcsök közül a narancs, a mandarin, ezeket még nemigen viszik.

Eljött ugyanakkor a savanyú káposzta szezonja, megyénkben még sokan savanyítanak ma is otthon, ezt bizonyítja, hogy a fejes káposzta az egyik legkelendőbb zöldség. Hasonlóan a paprikához, melyből sokan a legolcsóbbat választják, például azért, mert lecsóba kiváló. A paradicsom és a hagyma ára sem szállt el, így ezen étel viszonylag olcsón elkészíthető. A zöldségek, gyümölcsök közül a vásárlók egyre inkább a magyar, a minőségi árukat keresik, és inkább kevesebbet, de jobbat vesznek.

A narancs, a banán is több országból érkezik
A vásárlók sok helyről érkezett, sokféle gyümölccsel, zöldséggel találkozhatnak megyénk piacain, üzleteiben. Csak a narancsnál láttunk zimbabweit, dél-afrikait és spanyolt, árban kilónként 380 és 570 forint között széles volt a skála. A narancs és a mandarin még nem slágergyümölcs, az egyik árus szerint tartósan öt fok körül vagy alatta kell lennie a hőmérsékletnek, hogy ezeket a gyümölcsöket kívánja az ember szervezete.

A mérettől, a frissességtől, a kinézettől, a fajtától is függ, hogy a paradicsom kilójáért 340 vagy 580 forintot kell fizetnünk. Megjelent a birsalma is az üzletekben, igen magas az ára, állítólag keresett Nyugat-Európában, illetve itthon nagy mennyiségben veszik birspálinka-készítéshez is. Öt országból érkezett banánnal találkoztunk körsétánkon, az ára is ötféle volt. A kilónként 75 forintos burgonya vonzotta a vásárlókat, ahogy egyikük mondta, mennyivel szebb ez az ár, mint amikor nem is olyan régen még 300 forintos krumpliár eljövetelével riogattak egyesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!