Közélet

2014.10.21. 18:05

Baji Balázsnak nem akadály a Csabai Kolbászfesztivál

„Nem akármilyen megtiszteltetésben lehet részem a héten, ugyanis felkértek zsűrizni a Csabai Kolbászfesztivál - Ifjúsági kolbászkészítő versenyén, amit nagy-nagy örömmel természetesen elfogadtam” – olvasható Baji Balázs gátfutó, olimpikon hivatalos facebook oldalán.

BEOL

A sportolóval a Csabai Kolbászfesztiválhoz fűződő élményeiről és a családi hagyományokról beszélgettünk. Balázs, törzsgyökeres békésiként, már 6-8 éve hazajár a Csabai Kolbászfesztiválra. Legkedvesebb emléke, amikor 2011-ben Mangalica-Nindzsa nevű csapatával megnyerték a gyúrók versenyét. Családi szinten nagy hagyománya van a disznóvágásnak, ősszel és télen szinte kötelező étel a kolbász.

Bár ő maga nem tart állatokat, de amikor jut ideje haza látogatni, mindig megtalálják azokat az alföldi házakat, ahol kivehetik részüket a munkából. A lányok kora reggel felteszik a töltött káposztát a tűzhelyre, a fiúk pedig gyúrnak, gyúrnak és gyúrnak.

Balázs számára fontos a hagyományok ápolása, éppen ezért az is, hogy tovább vigye édesapja szokásait, aki egyébként szintén részt vesz a fesztiválon évről, évre. Kedvenc disznótoros ételei sorrendben: zabáló jó sósan, munkaközben pedig a máj, szív, pofahús kombináció. Idén készülnek is, meg nem is újdonságokkal a Fesztiválra. Mivel 2011-ben elérték a csúcsot, azóta nem is az eredménytől, sokkal inkább a hangulattól teszik függővé a részvételük eredményességét.

Október 25-én, szombaton testvére, Baji Bence is indul a barát csapatukkal, így igazán izgalmasnak ígérkezik a verseny.  „Tapasztalt versenyzőként (és 2011-es bajnokként) nagyon izgatott vagyok, hogy végre átélhetem a fesztivált egy másik szemszögből is. Remélem, minél többen ellátogattok Békéscsabára csütörtöktől vasárnapig, hiszen nem csak a viharsarokban, de országos szinten is az egyik legszínvonalasabb és legeredetibb hagyományőrző fesztiválról van szó!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!