Közélet

2014.09.30. 18:40

Gyulán maradhatnak a világháborúból fennmaradt bútordarabok

Alapos előkészítő munkának, illetve Kecskeméti Mihály helyi vállalkozó és a Gyulai Városbarátok Köre együttműködésének köszönhetően Gyulán maradnak a Stéberl család mintegy 100 éves bútorai — közölte a témával kapcsolatban megtartott hétfői sajtótájékoztatón Durkó Károly, a városbarátok elnöke, Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke és Kecskeméti Mihály.

P. G.

Kecskeméti Mihály elmondta, a különleges darabokat még 1916-ban készíttette a lánya esküvőjére Stéberl András az Egyesület Államokban. A bútorok eredetiek, kivételt csak a székek kárpitja képez.

Durkó Károly hangsúlyozta, a tengeren túlon ezek a darabok már ereklyének számítanak, az amerikai cég éppen ezért igyekezett visszavinni őket. A család egyébként valószínűleg ebédlőberendezésként használta a bútorokat a két világháború közötti időszakban.

Durkó Károly arról is szólt, hogy hamarosan egy budapesti produkciós iroda dokumentumfilmet készít Stéberl András életéről, amelynek forgatásai Gyulán is zajlanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!