Közélet

2014.09.29. 19:25

Ingatlanpiac: megyénkben a használt a sláger

A legalacsonyabb lakásépítési aktivitást Magyarországon rögzítették egy felmérésben, 1000 főre vetítetve 0,7 elkészült lakással. Egy új lakás vásárlásához hazánkban 7,4 év bruttó jövedelem szükséges. Megyénkben az olcsó használt lakásokat és házakat keresik a legtöbben, és ilyenekhez pár millióért is hozzá lehet jutni.

Nyemcsok László

keys

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Békéscsabán, Jaminában ötmillió forintért is lehet házat venni, a Lencsésin, tízemeletesben hárommillióért is vannak eladó lakások. Téglából épült, egyedi fűtéses lakásokat ötmillió forintért is kínálnak, nemcsak harmadikon, negyediken, hanem már az első és második emeleten is. Új építésű, újszerű sorházi, társasházi lakásokhoz is hozzá lehet jutni 15-17 millió forint között Békéscsabán.

Gajdács Tamás békéscsabai ingatlanközvetítő megkeresésünkre elmondta, egyre több derűlátó vásárlóval találkozik. Fiatal párok nem azon keseregnek, hogy mit nem tudnak megvenni, hanem azt számolgatják, hogy mihez elég a pénzük, mennyi hitelt kell felvenniük, a fizetésükből mennyit tudnak lakásra félretenni, esetleg van-e szülői segítség.

– A vásárlók többsége nem „száll el”, nem kerget hiú ábrándokat, marad a valóság talaján, a pénztárcájának tartalma alapján – magyarázta Gajdács Tamás, aki tervez is házakat, illetve műszaki vezetőként is tevékenykedik. Éppen ezért fontosnak tartotta kiemelni, hogy szerkezetileg legyen jó, stabil az épület, hogy a felújításnak ne legyen akadálya. És ahogy futja a megspórolt pénzből, úgy lehet csinosítani, korszerűsíteni az ingatlant.

Gajdács Tamás hangsúlyozta, Békéscsaba környéki, kisebb településeken  6–7 millióért kínálnak már tetőteres nagy házakat, de sokan ehelyett az áruk feléért inkább kockaházat vesznek. Felújítandó parasztházat nem ritkán egy-két millió forintért is eladnak. A vásárlók közül sokan úgy vannak, nem vesznek fel túl nagy hitelt, inkább olcsó kocsival járnak be Békéscsabára dolgozni, és a benzinpénzre költenek, nem a törlesztőrészletre, a banki kamatra.

Aki új házat akar építeni, annak 20-25 millió forinttal kell számolnia. Jelenleg főként azok gondolkoznak ebben, akik például eladják a lakásukat és ezenkívül megörököltek egy ingatlant.

Sokan abban bíztak, hogy az Európában olcsónak számító ingatlanárak miatt majd sorra vásárolják a külföldiek a házakat, lakásokat Békésben. Az ingatlanközvetítő elmondta, a román határ menti településeken, Gyulán, Battonyán fűztek ehhez nagy reményeket, de a kezdeti felfutás után lelohadt a vásárlási kedv. Volt, hogy olaszok jelentkeztek be nagy ingatlanvételi tervekkel, de aztán ők is megmaradtak inkább a bérleményeknél. 

És hogy mi lehet még az ár mellett döntő szempont az ingatlanvásárlásnál? Gajdács Tamás szerint többek között kedvelt, de nem zsúfolt városrész, közeli buszmegálló, boltok, jó út, könnyű megközelíthetőség, csendes, nyugodt környék. Emellett az is, ha valaki bemegy egy lakásba, házba, és annyira magával ragadja a hangulata, a kialakítása, a berendezése, hogy azt mondja: ez kell neki, semmi más.
 
Közép-európai szinten is olcsó az új lakások ára
Közép-Európában a lakások átlagára Magyarországon a legalacsonyabb, az átlagos négyzetméterenkénti ár csupán 917 euró, míg a legmagasabb Csehországban, ahol egy négyzetméterért átlagosan 1186 eurót kell fizetni. A brit és francia lakásárak a legdrágábbak közé tartoznak, ott az új lakások négyzetméterenkénti árai a 4000 eurót is elérhetik. A lakásárak emelkedése Ausztriában és Németországban kiugróan magas, az ingatlanárak pedig Olaszországban és Spanyolországban estek sokat. 

A Deloitte tanulmánya 14 európai országot vizsgált meg. Amíg Dániában már 2,1 éves bruttó jövedelem elegendő új lakás vásárlásához, addig Csehországban 7,2 évre van szükség ugyanehhez. Lengyelországban és Magyarországon ez az érték egységesen 7,4 év. Ugyanakkor Magyarországon a kedvezően alakuló ár-jövedelem szinteknek köszönhetően a mostani, 2014-es mutató a legkedvezőbb a 2003-as 2004-es fellendülés óta.

A legtöbb új lakás 2013-ban Oroszországban épült, a nyugat-európai országok között Franciaországban volt a legaktívabb a lakásfejlesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!