Kultúra

2014.09.22. 21:20

Húszéves a legsikeresebb sorozat

Pontosan húsz évvel ezelőtt, 1994. szeptember 22-én került adásba a Jóbarátok első epizódja. Fénykorában 30 millió nézőt ültetett a tévék elé, ezt sem számokban, sem kulturális hatásában nem tudta megismételni semmilyen szitkom.

BEOL

„Egy sorozat a szexről, a szerelemről, kapcsolatokról és karrierekről, az életed azon szakaszában, amikor bármi lehetséges. És a barátságról, mert amikor szingli vagy egy nagyvárosban, a barátaid jelentik a családot” – ezzel a két hangzatos mondattal és egy hétoldalas bővebb leírással adta el a David Crane–Marta Kauffman írópáros, valamint Kevin Bright producer a sorozat ötletét az NBC-nek 1993-ban, a munkacím: Insomnia Cafe.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: hellogiggles.com
[/caption]
A csatorna fejesei egyből ráugrottak a projektre, egyetlen forgatókönyv alapján berendelték az első évadot, a gyors fejlesztésnek hála pedig 1994. szeptember 22-én, este fél kilenckor képernyőre kerülhetett a Jóbarátok első epizódja, amelyre máris 22 millióan voltak kíváncsiak - írja a hvg.hu.


A sorozatot a tíz évad alatt 62 Emmy-díjra és 10 Golden Globe-ra jelölték, és a mai nap ez az utolsó olyan szitkom, ami az amerikai tévés nézettségi lista élére került. Az Államokban a legtöbb nézőt, azaz 29,4 millió embert, a sorozat második évadja vonzotta be, amikor mindenki azért szorított, hogy Ross és Rachel összejöjjenek. Még a leggyengébb hetedik évaddal is több nézőt szegeztek a tévéképernyők elé, mint a napjainkban futó szitkomok (például a The Big Bang Theory, magyarul Agymenők) legsikeresebb szériái.


[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: telegraph.co.uk
[/caption]
A sorozatot a mai napig elő-előveszi néhány csatorna, de ahogy azt páran megjósolták, film végül nem készült belőle. Biztosan sokan kíváncsiak lennének, hol tart most a hat jó barát és gyermekeik élete, de jó esély van rá, hogy egy filmmel lerombolnák a sorozat köré épített mítoszt, így talán jobb is, hogy ez a film nem készült el, és várhatóan nem is fog.




 
Önnek melyik volt a kedvenc jelenete? Van valamilyen kedves emléke, amit megosztana a sorozattal kapcsolatban? Írjon kommentet, vagy szóljon hozzá ">Facebook-oldalunkon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!