Közélet

2014.09.22. 17:50

Hősmatricát kaptak a gyalogosok és a bicajosok

Megyeszerte számos programot rendeztek az autómentes nap, illetve az Európai Mobilitási Hét alkalmából. Az események legfontosabb célja továbbra is a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése.

Csete Ilona–Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Peter

Bár az időjárás, a sok csapadék kissé keresztbe tett a hétfői rendezvényeknek, mind Gyulán, mind Békésen megtartották az autómentes nap programjait.

Gyulán, a Kossuth téren felállított „Városvédő hősponton” a kerékpárral, illetve gyalogosan közlekedők hősmatricát és köszönőlevelet kaptak, amiért környezettudatosan közlekedtek. A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete véradást, míg a mentőszolgálat interaktív elsősegély bemutatót szervezett.

Mint azt Szabóné Kurta Julianna főszervezőtől, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának munkatársától megtudtuk, óvodai kézműves foglalkozás, kerékpáros szabályossági előadás egyaránt színesítette a rendezvényt. „Kerékpározz az egészségedért!” címmel nagyszabású demonstrációt is szerveztek, amin szép számú érdeklődő vett részt.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

A megjelentek Schlett Győző jóvoltából egyedi kerékpárokat is kipróbálhattak. A Körös-Bike Kerékpáros Egyesület szimulátorának köszönhetően pedig pályakerékpáros versenyen, illetve hegyvidéki kerékpározáson érezhették magukat a képernyőn keresztül a jelenlévők.

Dr. Görgényi Ernő köszöntő beszédében elmondta, az autómentes nap legfontosabb célja a környezettudatosság népszerűsítése, amire egész évben figyelni kell. A polgármester részletesen szólt arról a számos beruházásról, amelyek során zöld energiát használt fel a város.

Az eseményen biotej kóstolás és az egészségfejlesztési iroda programja is kiegészítette a rendezvényeket. Egyebek mellett vérnyomásmérésen, légzés funkciós vizsgálaton, vércukor- és koleszterinszint-mérésen is részt vehettek az érdeklődők.

Békésen idén az önkormányzat hagyományteremtő szándékkal nagyszabású kerékpártúrát szervezet az egykori, nagy múltra visszatekintő tarhosi kastélypark területére. A kirándulás alkalmával a kerékpárral kiérkező diákok és érdeklődők bejárhatták az egész területet.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

A jelenlévők egyfajta időutazás résztvevői lehetnek egyben, hiszen az épület, illetve az azt körülölelő terület mit sem veszített régi pompájából. A túrára főként általános és középiskolájából jöttek diákok, akik rendkívül élvezték a kirándulást.

A rendezvényen — még indulás előtt — Izsó Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki a környezettudatosság, a sportolás fontosságára hívta fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!