Közélet

2014.09.22. 16:48

Városszépítő graffiti

Nem az éj leple alatt, nem illegálisan, nem holmi trágár feliratot vagy önkényuralmi jelképet – Kéri Péter nappal, mindenki szeme láttára, a tulajdonos engedélyével festette fel a Vésztő feliratot a város központi részén, egy ütött-kopott kerítésre. Úgy véli, a graffitizésnek van művészi oldala is, erre is igyekszik felhívni a figyelmet.

Licska Balázs

Ez mi lesz? – kérdezte egy nő, miközben elektromos kerékpárral leparkolt az egyik Kossuth Lajos utcai ruházati bolt mellett, melynek kerítésénél Kéri Péter órák óta dolgozott. Ahogy a tett színhelyén meg-megálló gyalogosoknak is elmondta, az asszonnyal is megosztotta, hogy ha elkészül az alkotás, akkor a Vésztő felirat lesz rajta olvasható.

– Elég rossz állapotban volt a kerítés, már vagy évek, évtizedek óta nem volt lefestve – mesélte a vésztői fiatalember. Gondolta, hogy remek terep lenne mindez egy falfirkának, ezért megkereste a tulajdonost, aki rábólintott az alkotásra. Először egy réteg fehér festékkel lekente a felületet, és mihelyt megszáradt a zománc, pénteken nekilátott a munkának.

Hozott mindenféle színű festéket, vagy harminc flakon sorakozott a készletében. Ciklámen színnel először felvázolta a feliratot, majd kisebb korrekciókat követően elkezdődött a festés. A felirat felső része maradt ciklámen, az alsó részére pedig egy kis átmenetet követően lila festéket kapott. Utána pedig a kontúrok, árnyékok, majd még egyszer a kontúrok következtek.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: Licska Balázs
[/caption]
– Az a gond, hogy nincs felület, ahol ki lehetne élni ezt a szenvedélyt. Az emberek csak a csúnya firkákkal találkoznak – mondta Kéri Péter. Pedig úgy véli, hogy lehet a graffitizésnek művészeti értéke is. Ha például olvasható a Vésztő felirat, nem pedig valami kitalált szöveget fest fel, akkor a helyiek is értékelik az alkotást.

– Három éve kezdtem ebbe az irányba elmozdulni, az illegális falfirkálást én is elítélem – tette hozzá a fiatalember, aki bevallotta, megesett régen, sok évvel ezelőtt, hogy engedély nélkül fújkálta a festéket. – Az viszont nem olyan jó, vandalizmus, nincs is rá idő, így viszont el tudok beszélgetni az emberekkel, bőven van idő kidolgozni, értéket teremtek.

Miközben folyamatosan haladt a munkával, elmondta, hogy a feliratnál figyelni kell arra, hogy a betűk egyforma magasak, szélesek legyenek, illetve arra is, hogy legyen rá elég hely. A kerítés hat négyzetméteres felületén ezért folyamatosan méricskélt, illetve a fújások után rendszeresen hátrébb állt, hogy teljes egészében lássa a készülő művet.


– Hamar szárad a festék, így fedik majd egymást a színek. Persze, egy sárgával nem egyszerű és nem is lehet teljesen eltakarni a feketét – folytatta, miközben éppen érkezett egy finom szellő, mely segítette a száradást. Hozzátette, hogy alapvetően hirdető felületként funkcionált eddig a kerítés, reméli, hogy nem lepik el ismét teljesen lapok a felfújt feliratot.

– Még nem is találkoztam ilyennel Vésztőn, csak a tévében futó sorozatokban. Ott látható, hogy például Budapest tele van graffitikkel – ecsetelte egy hölgy, aki percekig szemlélte a munkát. – Jó ötlet, hogy készül egy ilyen felirat a kerítésre, remélem, megbecsülik. Lehetne belőle több is. Ez talán valaminek a kezdete.

 

Címkék#vésztő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!