Kultúra

2014.09.21. 17:54

Szanazugban nyitotta meg az évadot a Jókai Színház

Kötetlen, családias hangulatban, feleségek, férjek, gyerekek részvételével tartotta évadnyitó társulati ülését a Békéscsabai Jókai Színház Szanazugban - áll a Színház által eljuttatott közleményben.

BEOL

Mint a közleményben írják, Kiss Tibor, a város alpolgármestere is megtisztelte jelenlétével az eseményt. Több szempontból is különleges lesz a következő, 60. évad. A színház 60 éve rendelkezik önálló társulattal.

A választások évében, amikor egy évben háromszor is az urnákhoz járulunk, szimbolikusan akár a „Választások Évadának” is nevezhetnénk a Békéscsabai Jókai Színház 2014/2015-ös évadát, hiszen a bérletprogram összeállításában a nézőknek több alkalommal szabad választási lehetőséget adnak - áll a közleményben.

Az elmúlt évek során sorozatban készültek el olyan alkotások, művészeti termékek, melyeket nem minden érdeklődőnek volt módja látni. Az évad célja, hogy műsoron tartsák a korábban elkészült értékeket azoknak, akik most szeretnék megnézni.Ennek értelmében a négy nagyszínházi előadást tartalmazó bérletet kiszélesítik egy választható stúdiószínházi előadással, melyet a repertoáron lévő hét stúdió-darabból választhatnak ki a nézők a bérlet megvásárlásakor.

A választási lehetőségek ezzel még nem érnek véget, hiszen a nagyszínházi bérletben a nyitó darabot is szabad választással döntheti el a néző. A kínálat: a Lovak vagy a Koldusopera. Mindkét darab fergeteges közönségsikerrel élte meg az elő-bemutatóját 2014 tavaszán, de a bérletes közönségnek még nem volt lehetősége megtekintenie őket. Mindkét mű a színház egy-egy megbecsült művészének (Bartus Gyulának és Katkó Ferencnek) munkája. Az előbbi, a Lovak, könnyedebb musical-táncjáték, míg a Koldusopera, Brecht klasszikusa, elvontabb társadalomkritikájú mű.
Második bemutatóként ifj. Mlinár Pál és Falusi László Ládafia című táncjátékát dolgozzák át a Balassi Táncegyüttessel koprodukcióban, színészekkel kiegészítve az eredeti előadást - írják.

Pataki András rendezésében, Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész főszereplésével készül az ősz nagy drámája, az Egerek és emberek, mely a társulatnak szinte valamennyi férfi tagját színpadra szólítja.

Karácsony előtt mutatjuk be a gyerekeknek és a családoknak Belinszki Zoltán és Varga Viktor művét, a Holle anyó című családi musicalt, melynek zenéjét a Jókai Színház zenei vezetője, Gulyás Levente szerezte.
A sok férfi szereplőt felsorakoztató Egerek és emberek után egy igazi női darab, a Bernarda Alba háza következik Béres László rendezésében, flamenco zenével és tánccal, 2015 januári bemutatással.

A közleményből kiderül még többek között az is, hogy az Ibsen Stúdiószínházban két kortárs ősbemutatóra készülnek. Az egyik Zelei Miklós - Pethő Sándor Karkithemia című darabja Tege Antal rendezésében, Kara Tünde Jászai-díjas színművésznő monodrámájaként, a másik a legendás énekes-színésznő, Karády Katalin életéből jelenteket felvillantó Apáti Miklós K und K (Karádi katonái) című darabja, melyet  Merő Béla rendez.

[caption id="" align="aligncenter" width="370"] Fotó: JókaiFilm/Nagy Attila
[/caption]

2015 tavaszán ismét műsorra tűzik A dzsungel könyvét, hogy azok a fiatalok, akik az előző évadban nem láthatták, megtekinthessék azt.
A Talamba Ütőegyüttes és a Cimbaliband együttes zenéjére nagyszabású táncos színmű készül Fekete Péter rendezésében, Orient Express címmel, mely az európai és orientális kultúra együttesét mutatja fel, s egyben emléket állít az I. Világháború kitörési pillanatának.

Csiszár Imre rendező közreműködésével egy klasszikus vígjáték készül júniusban, a Tévedések vígjátéka című Shakespeare darab.
A Békéscsaba Jókai Színház elmúlt évek során kialakult stratégiájához hozzátartozik a nyitottság az aktuális történésekre, a spontán és azonnali reakciók a felmerülő lehetőségekre, megkeresésekre – mondta Fekete Péter, a színház igazgatója. Az energiák 10-15 %-át tartalékban tartva azonnal tudunk reagálni aktuális történésekre, megkeresésekre, koprodukciós lehetőségekre. Külföldi vagy fesztivál meghívások elfogadásoz is anyagi es human erőforrás-energia szükséges. A tervezett műsortervnek tehát mindig van egy körülbelül 10 % nyitott része, ami az évad közben kerül kitöltésre – tette hozzá.

Továbbra is fontos cél az ifjúsági és iskolás réteg megszólítása. A tinédzser korosztály nevelése, a felnőtt társadalomba való beilleszkedése szempontjából a színházművészet, mint közpénzből fenntartott művelődési ág, jelentős felelősséggel tartozik. Ennek érdekében évadonként több darabot is a konkrét tananyaghoz illeszkedő módon tűznek műsorra, az Ádámok és Évák programsorozatot folytatódik, Békéscsaba fiatalsága számára nyitva áll az új évadban is a Mindentudás Színházi Egyeteme és a Mű-Kedvelő Érték-Tár programsorozat elindításával amatőr színjátszó csoportok felkarolása a cél - írják.

A Bárka irodalmi folyóirattal közösen havi rendszerességgel megtartott irodalmi estek mostanra már országos hírűek, a sorozat folytatódik. A tavalyi évadban kísérleti jelleggel, színművészek által elindított irodalmi estek ZaTz-Zene a TOLLba-ZÁRVA címmel folytatódik. A Magyar Drámaíró Versenyt, a 24 órás Versfolyamot a költészet napján és a Magyar Teátrum Gálát is továbbra is magára vállalja a színház.

A Békéscsabai Jókai Színház a magyar színházi szakmai élet fontos színházává nőtte ki magát az elmúlt években. Ezt a pozíciót megtartani, megerősíteni kívánjuk. A Magyar Teátrum színházi havilap szerkesztése, a Vidéki Színházigazgatók elnöki pozíciója felelősségteljes munka, de egyben a város szellemi, kulturális nívójának országos lenyomata is – mondta a Fekete Péter.

A határ menti színházak – Újvidék, Szabadka, Temesvár, Arad – stratégiai partnerei a Jókai Színháznak, az új évadtól Nagyvárad is megjelenik a partnerszínházak között. Ennek első lépéseként nagyszabású Monte Cristo grófja-bemutatóra kerül sor. A nemzetközi fesztiválokon való részvétel is fontos cél – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!