Közélet

2014.09.14. 22:18

Az időjárás ellen nem használt a pallos

Számszeríj, kelevéz, buzogány, pallos. Néhány azokból a korabeli mintára készült fegyverekből, melyek teljes valójukban várták az I. Békéscsabai Vitézi Játékokra kilátogatókat vasárnap.

Molnár Pál Márton

A rendezvényt „Békéscsabai Vitézi Játékok” címmel a Békéscsabai Történelmi Íjászkör a korábbi években már több alkalommal is megszervezte. Az évente megrendezett programsorozat 2005-től anyagi okok miatt megszakadt.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: Imre György
[/caption]
Újjáélesztését idén a Munkácsy Mihály Múzeum Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságához benyújtott nyertes pályázata tette lehetővé, így az íjászkör és a múzeum közösen felelt a szervezésért. Bár az égi áldás kis szünetektől eltekintve szinte egész hétvégén hullott, a Gabonamúzeumnál összesereglett közönség nem adta fel, és mivel a szervezők szintén kitartóak voltak, akadt látnivaló bőven.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: Imre György
[/caption]
A Munkácsy Mihály Múzeum igazgató-helyettese, Medgyesi Pál elmondta, a hagyományos íjászverseny mellett középkori, hadi bemutatókkal, színes vásári forgataggal, kézműves mesterek vásárlással egybekötött bemutatójával, bábszínházzal, népzenei koncerttel, gyermek játszóházzal, rovásírás oktatással, ismeretterjesztő előadásokkal, táncházi programmal és lovaglási lehetőséggel készültek a hétvégre. A középkori hangulatot a kosztümös közreműködők, középkori sátrak, jurták, zászlók, címeres pajzsok és a korhű zene garantálta.

– A fiatalabb generációt sokkal könnyebb úgy megszólítani, hogy nemcsak a tankönyvekben, hanem a maguk valójában látják a korhű ruhákat és fegyvereket – emlékeztetett Medgyesi Pál. Hozzátette, azért a Gabonamúzeum adott otthont a programnak, mert szerették volna felhívni a helyiek figyelmét a terület szépségére, kiváló adottságaira.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: Imre György
[/caption]
Kiss Tibortól, Békéscsaba alpolgármesterétől megtudtuk, a rendezvény legfontosabb célja a hagyományteremtés és hagyományőrzés, emellett pedig tartalmas ismeretszerzési és kikapcsolódási lehetőség is kínál a családok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!