Közélet

2014.09.14. 19:33

Átverés: munkát ígérnek, de csak több tízezres számla jön

Békéscsabai olvasónk nagymamája nem akarta dologtalanul tölteni nyugdíjas éveit. Otthon végezhető munkát keresett, az egyik ingyenes hirdetési újságban rá is bukkant egy lehetőségre. Felhívta a megadott telefonszámot. Fél órán keresztül értekezett az ügyintézővel, visszahívást ígértek neki.

M. P. M.

Hetekig várt, majd a következő hó elején megérkezett a telefonszámla. Kiderült, egy emelt díjas számon diskurált, húszezer forintjába került a hosszú beszélgetés. A nagymama egy régi trükk áldozatává vált, mely már a 2000 esztendő elején hódított szerte a világban, így Magyarországon is. Lényege, hogy vonal másik végén bejelentkező valójában nem is kínál állást, csak szóval tartja a hívó felet, ezáltal több tízezres telefonszámlát generál.

Amennyiben a kérdésben leírt esetről bejelentés érkezik, a rendőrség megvizsgálja a történteket. Milyen céghez vagy vállalkozáshoz tartozik a telefonszám, a hirdetésben ajánlott munkát, kínált szolgáltatást valóban tudják-e biztosítani, nyújtani – tájékoztatták lapunkat az eset kapcsán a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon. Hozzátették, csalás gyanúja esetén a rendőrség büntető vagy szabálysértési eljárást indít.

A hasonló esetek elkerülése érdekében azonban fontos, hogy a hirdetéseket böngészők legyenek körültekintőek. Sok esetben – ha nincs is feltüntetve, hogy emelt díjas számról van szó – az előhívószámból ez kiderül.

A telefonbeszélgetések során pedig legyen gyanús, ha az első pár percben semmi konkrétum nem hangzik el. Ha az érdeklődő lényeges adatokra, feltételekre (határidők, bérezés, ár, személyes kapcsolatfelvétel lehetősége stb.) kérdez rá és nem kap egyértelmű választ, a hívott fél más irányba tereli a beszélgetést, érezhetően húzza az időt, szakítsa meg a hívást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!