Közélet

2014.09.01. 18:45

Becsöngettek az iskolákban, több felmérés vár a diákokra

A megye általános és középiskoláiban is becsöngettek hétfőn, mindenhol megkezdődött a június 15-éig tartó tanév, mely számos újdonságot tartogat a diákok és a pedagógusok számára. A tanulóknak több felmérésen kell részt venniük, a tanítók és a tanárok bérét pedig egy éven belül harmadik alkalommal emelik.

Licska Balázs

Back to School - Outside Building 3

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A legtöbb intézményben hétfőn reggel tartották meg az ünnepségeket, mellyel megkezdődött a tanév. Az első napon főleg az osztályfőnöki óráké volt a főszerep, sok helyen bekérték a nyári szünet előtt kiadott bizonyítványokat, illetve ismertették az idei menetrendet. A köznevelésért felelős államtitkárság is kiadott egy útravalónak szánt tájékoztatót, hogy mi vár a gyerekekre és a pedagógusokra.

Október 10-ig felmérik azon első évfolyamos kisdiákok körét, akiknél az óvodai jelzések vagy a tanév kezdete óta tapasztaltak szerint hangsúlyosabban kell támogatni az alapkészségek fejlesztését. Mindezt azért, hogy aztán csökkentsék a tanuló eltérő ütemű fejlődéséből, fejlesztési szükségleteiből fakadó egyéni hátrányokat, sikeresen alapozzák meg, bontakoztassák ki az alapkészségeket.
 
Országos kompetenciamérést tartanak majd május végén a nagyobbaknak, a hatodik, a nyolcadik és a tizedik évfolyamon – valamennyi tanulónak –, ennek keretében megnézik a szövegértési és a matematikai eszköztudás fejlődését. A hatodik és nyolcadik évfolyamon tanulók még egy felmérésre számíthatnak angolból vagy németből, a diákok idegen nyelvi szövegértési készségeit veszik górcső alá június 11-én.

Az általános iskolák alsó tagozatain tanulókat kivéve minden diáknál felmérik a fizikai állapotukat, edzettségüket. Ezt az intézményeknek kell megszervezni a következő évben, január 5. és május 27. között. Hogy miként, azt majd egy emberi erőforrás miniszteri rendelet szabályozza, határozza meg a fizikai-fittségi mérések tartalmi kereteit, azaz konkrétan azt, hogy mennyit kell például futni, lökni, dobni, ugrani egy-egy gyermeknek.

A tavaly ősszel bevezetett pedagógus előmeneteli rendszer óta után immár harmadik alkalommal növekedett generálisan a pedagógusok bére. 2015. augusztus 31-ig az illetményalap a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb alapbér 118,9 százaléka lett középfokú végzettség esetén, 163,3 százaléka alapfokozatnál, illetve mesterfokozat esetén a 179,6 százalékára módosult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!