Közélet

2014.09.01. 18:18

Újra kitavaszodott a löszpusztákon

Másodvirágzanak a löszpuszták a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A csapadékos nyár, a hűvös és a meleg időszakok váltakozása kedvezett a növényállománynak - tájékoztatta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai felügyelője az MTI-t.

mti

Sallainé Kapocsi Judit kiemelte: augusztusra a löszpuszták növényállománya elsárgul. Idén a nyár végére e puszták virágba borultak, üde zöld képet mutatnak, ami ritkaságnak számít.
   
A kónya zsálya mellett tömegesen virágzik a ligeti zsálya, bontogatja szirmait a koloncos legyezőfű és a bakfű, másodvirágzásban van a védett macskahere és a tejoltó galaj. A tatársánci ősgyepen a kisvirágú csüdfű, a ligeti zsálya és a tejoltó galaj szintén másodvirágzásba kezdett.
   
A nemzeti park szakemberei hat tő kónya zsályát és egy hibrid zsályatő virágzását figyelték meg az elmúlt napokban Orosháza mellett. A kónya zsálya (Salvia nutans) a Körös-Maros Nemzeti Park fokozottan védett növénye, egyedül a Békés-csanádi löszháton fordul elő, Európa utolsó élőhelyi pontja nyugat felé.

A növény a csalánfélékhez tartozik, nagy lila virágfürtöket hoz évente egy alkalommal, júniusban. Másodvirágzása ritkaságnak számít.
   
A Békés-csanádi löszhát kiváló talajadottságait tekintve Európában egyedülálló természeti kincsnek számít, termőképessége miatt szántóföldként hasznosítják.
   
Az ősi növényállomány szórványokban lelhető fel, a védett kunhalmok területein, az utak menti mezsgyéken. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a legnagyobb összefüggő terület 21 hektár, az ősgyep Battonya mellett található.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!