Közélet

2014.09.01. 17:46

Békés megyén is átrobogott a híres Orient Expressz

Vasárnap este ismét áthaladt Békés megyén a világ egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb vonata, az Orient Expressz. A békéscsabai vasútállomásra mintegy félszáz érdeklődő látogatott ki, hogy megnézze és lefotózza a krimiirodalom klasszikus szerelvényét.

Papp Gábor

Fotó:

„A múlt században az időt másképp számították. A vonat egy életforma volt, és ezek között is az Orient Expressz  valódi különlegességet jelentett elegáns vagonjaival, titokzatosságával. Egy legenda, mely át- meg átszövi a vagonok kárpitjait, beleivódik a rózsa- és citromfa berakásokba.

Az Orient Expressz egyet jelent Nabokov, Graham Greene, Agatha Christie és egy kissé Hitchcock nevével” – írja honlapján a vasúttörténeti park annak kapcsán, hogy a napokban ott is megtekinthető volt a híres szerelvény egy darabja. Mint megfogalmazták, a mai luxusvonatban az eredeti szerelvény kelt életre, nemcsak díszeivel, eleganciájával, hanem hangulatában is, melyet az utasok a vonathoz méltó öltözködéssel és életformával tesznek még eredetibbé.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]
Megtalálható benne egy bár és egy étterem, melyek a múlt és a ma hangulatát idézik. A régi berendezések mellett úgy rejtették el a mai, modern kor technikai csodáit, hogy az ne legyen zavaró, és ne bontsa meg az összhangot.

A Párizsból induló – Bécset, Budapestet és Bukarestet érintő –, Isztambulba tartó Orient Expressz vasárnap az esti órákban haladt át Békés megyén, de aki lemaradt a nem mindennapi látványosságról, még majd megtekintheti a visszaúton. A legendás járat minden évben kétszer, egyszer a török város felé, illetve onnan visszafelé érinti térségünket.

Az Orient Expressz 1883-ban indult első útjára. Az útvonal eredetileg Párizstól a Duna román szakasza mentén található Giurgiuig tartott, Bécs, Budapest és Bukarest érintésével. A századforduló idején fénykorát élte a vasúti utazás, így 1921-re az expressz már meghosszabbított útvonalon, Simplon Orient Expressz néven egészen Isztambulig közlekedett.

A legendás vonat aranykora az 1920-30-as években volt. A legendák szerint Muronyban is megállt. A II. világháború után leáldozott az Orient Expressz szerencsecsillaga, 1977 májusában végleg megszüntették, s csak néhány év múlva indult új útjára.

A Gyilkosság az Orient expresszen című Agatha Christie-regény alapját az szolgáltatta, hogy a ’20-as években Isztambul előtt nagyjából száz kilométerrel elakadt a vonat  a hóban. A tüzelő gyorsan elfogyott, az élelmiszerben sem dúskáltak, majd a közeli falvakban sikerült élelmet és fűtőanyagot beszerezni. Az expressz a hó fogságából tizenegy nap múlva szabadult ki. Agatha Christie maga is utazott egyszer rajta, most több mint ötezer forintért vásárolható meg a róla elnevezett koktél.

A vonat megjelent Graham Greene és Ian Flemming könyveiben, de Bram Stoker Drakula grófja is ezen menekült Londonból Várnába. A 102 kiskutya című filmben Szörnyella ezen közlekedett Londonból Párizsba. Phileas Fogg is az Orient Expresszel ment Isztambulig a könyv filmes változatában, bár Verne 1872-ben fejezte be a 80 nap alatt a föld körül regényét, így a könyvben még nem szerepelhetett a híres vonat.

A megváltozott őszi vasúti menetrendről a Békés Megyei Hírlap keddi számában olvashat, a Hírlapra itt fizethet elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!