Közélet

2014.08.30. 16:15

Ingyen kaphatnak védőoltást a hetedikes lányok

Ősztől kezdik el oltani a hetedik osztályos lányokat humán papillomavírus (HPV) ellen, melynek köszönhetően az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedés előzhető meg. A méhnyakrák az egyik elsőszámú halálozási ok a 15 és 45 év közötti nők esetében.

Licska Balázs

Országosan összesen 45 ezer lányt érint a kötelezően felajánlandó, teljesen térítésmentes, állam által finanszírozott oltás lehetősége. A pedagógusok a tanév kezdetén értesítik a szülőket, akiknek egy nyilatkozatot kell visszajuttatni az általános iskolákba szeptember 15-éig. Ezt követően, vagyis az első félév során kezdődik meg az oltássorozat, ami fél esztendővel később, jövő év áprilisában folytatódik.

– Eddig a tizenkettőt már igen, de a tizenhetet még be nem töltött lányok kaphattak védőoltást. A vakcinát nem a házi gyermekorvosok, hanem a szülészet-nőgyógyászati osztályon adták be. Nem lehet megmondani, hogy mennyien éltek a lehetőséggel. Én mindenesetre szorgalmaztam, főleg, amikor már a 16-17 évhez közeledtek a lányok – mondta dr. Vágréti Zsuzsanna békéscsabai házi gyermekorvos.

– Most egy külön szülői értekezletet tartanak az általános iskolákban, ahol tájékoztatót adnak a védőnők. Mindenkinek nyilatkoznia kell, annak is, aki nem igényli a vakcinát. Az oltóanyagokat ezt követően rendelik meg, az iskolaorvosok pedig elvégzik a feladatot. Utána már bővebbet lehet arról mondani, hogy hányan kapták meg a HPV két törzse ellen védő oltóanyagot, melyek nagyrészt felelősek a méhnyakrákért – folytatta dr. Vágréti Zsuzsanna.

Szeghalmon már 2008 óta élhettek a 14 éves lányok szülei a védőoltás lehetőségével, amit az egészségügyi bizottság kezdeményezett. Macsári József polgármester elmondta, hogy 2008 és 2011 között az önkormányzat 100 százalékban fedezte a költségeket, azóta pedig a leginkább rászoruló családoknak szintén teljesen ingyenes a vakcina, a többieknek pedig 50 százalékos támogatást nyújt a város.

– Eddig 12,7 millió forintot fordított Szeghalom a fiatal lányok HPV elleni védőoltására – folytatta Macsári József. Kifejtette, hogy az első évben 35 gyermek kapta meg a vakcinát, 2009-ben 54, 2010-ben 36, 2011-ben 25, 2012-ben pedig 23. Az előző esztendőben is 20 lányt oltottak be a szeghalmi házi gyermekorvosok – mint hangsúlyozta, társadalmi munkában –, idén pedig eddig 43-at, tehát sokan éltek az eséllyel. 


Az ÁNTSZ közleménye szerint a HPV-fertőzés általában tünetmentes, átmeneti jellegű, és az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést. A vírus legtöbbször egy-két év leforgása alatt magától eltűnik a szervezetből. A nők nagy százaléka esik át HPV-fertőzésen, de többségüknél mégsem alakul ki kóros elváltozás, illetve méhnyakrák.

Azonban az erősen rákkeltő HPV-típussal történő fertőződés esetében átlagosan minden tizedik embernél hosszú éveken keresztül észrevétlenül fennmarad a fertőzés – ez pedig magas kockázatot jelent. A daganatos megbetegedés 70 százalékáért kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. Hazánkban 2008 és 2012 között évente átlagosan közel 1500 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak, és évente 400-an haltak meg a kór következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!