Közélet

2014.08.26. 13:24

Veszélyes baktériumot találtak két hazai ásványvízben is

A Lidl, valamint az Aldi nevével fémjelzett ásványvizekben is aggasztó, úgynevezett kórházi baktériumokra bukkantak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

BEOL

Több tízezer liter ásványvizet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrök 12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltották meg és kötelezték a gyártókat a termék visszahívására - számolt be a HVG.

Az oldal azt írja, a tételek az elmúlt hónapokban tartott ásványvíz-ellenőrzésen akadtak fenn a hatóság szűrőjén.

A HVG beszámolójából kiderül többek közt az is, hogy a Nébih honlapja kedd reggel akadozott, de a Kapos.hu-n közzétették a forgalomból kivont vizek listáját, amiből kiderült, hogy olyan közkedvelt vizek is fennakadtak a rostán, mint a Lidlben árusított Saguaro, vagy az Aldiban kapható Zafír.

Mint írják, az említett vizeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni. Előbbi a Wikipédia szócikke szerint a biokémiában is fontos szerepet játszik, az erős értágító hatású nitrogén-monoxid kiindulási anyaga, míg a Pseudomonas aeruginosa baktérium a kórházi körülmények között előforduló fertőzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb előidézője.

Az üzletláncok – együttműködve a hatósággal – az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!