Gazdaság

2014.08.23. 21:39

Milliós kiesések az orosz embargó miatt

A magyar gazdaságnak az orosz embargó napi 70 millió forint kiesést okoz. Békés megyében élelmiszeripari cégeknél érdeklődtünk, mennyire érinti őket a korlátozás, milyen megoldásokat keresnek. Orosházán, Szarvason, Gyulán jártunk.

Csete Ilona – Papp Gábor

Folyamatos termékfejlesztés, stabil árbevétel és oroszországi terjeszkedés — így jellemezhető az orosházi Merian Foods Kft. törekvése. Még az embargó ellenére is igaz az állítás. Sőt! Az oroszok a Merian Foods Kft. prémium kategóriájú libamáj-készítményeinek vevői és kizárólagos disztribútorai. Mihail Szergejevics, a Dreamfoods cég tulajdonosa és ügyvezetője pedig gyakori vendég Orosházán. A napokban is itt járt, hogy magyar partnerét a kialakult helyzetről tájékoztassa. Az élelmiszeripari cég vezetőjét, Elekes Lajost kérdeztük, első kézből milyen információk birtokába jutottak.

— Társaságunk éves szinten 6 ezer tonnás termeléséből nem túl jelentős, 15 tonna pácolt, füstölt kacsamell, 4 tonna liba- és kacsamájkonzervet szállítunk Oroszországba. A prémiumtermékeink össztermelésének a 25 százaléka ez.

— Szerencsés helyzetben van a Merian, a prémium kategóriát nem érinti az embargó, ezért a folytatásban a termelésben, illetve a foglalkoztatásban se kell korlátozásokat bevezetnie a cégnek. Más termékeivel kapcsolatban pedig a cégvezetés keresi azokat az új technológiákat, amelyekkel szintén nem esnek majd a kirekesztő embargó alá — ezt már Dávid Zoltán orosházi önkormányzati képviselőtől tudtuk meg. Az orosz féllel az egyeztetés azért jött létre, mert a képviselő érdeklődött az embargó kapcsán a céget érintő változásokról. Elekes Lajos ezért hozta össze a hármas találkozót.

— Keresünk kreatív élelmiszeripari technológiát, a fejlesztésre mindig nyitottak vagyunk. A másik lehetőség pedig, hogy kimegyünk, kivisszük Oroszországba a modern technológiát, a kinti gyártás kinti alapanyagból történne és úgy maradunk piacaikon — tette hozzá Elekes Lajos, aki úgy véli, az embargó egy éven át tartó hatásaira gyorsan kell reagálni. Az orosz partner azt is elmondta, országa minden kiskaput keresővel szemben – aki netán kerülő úton akar bejutni Oroszországba – határozottan fellép. Az se jó hír, hogy közben más, brazil és kínai beszállítókkal pedig tárgyal.
A szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. havonta 180 tonna pulykahúst szállított Oroszországba. Ennek árbevétele 700 ezer euró, a kiesés tehát igen jelentős.

— Jól kiépített, olajozottan működő, biztos piacot kell feladnunk. De ez a lengyelekre is igaz, így sokan, sok termék elhelyezésére keressük a megoldást. Mi dél-európai partnerekkel és hollandokkal is tárgyalunk — nyilatkozta Erdélyi István vezérigazgató. A hazai piacon meghatározó pulykahúsával a Gallicoop, de kénytelen számolni a többlettermelés okozta árcsökkenéssel. A dél-koreai nagykövet napokban tett látogatása kapcsán megtudtuk, a szarvasiak esetenként alsó combot szállítottak már a távoli országba.

— Hasznos volt a találkozó. A nagykövetet elláttuk cégünk anyagaival, ígéretet kaptunk, hogy hozzánk irányítják az importőröket. Egyébként Koreát az amerikaiak látják el pulykahússal. Velük kell versenyre kelnünk — tette hozzá a Gallicoop vezetője.

— A Gyulahús Kft. viszonylag jelentős mennyiségű terméket exportál Oroszországba, így a bevezetett szankciók érzékenyen érintik cégünket — nyilatkozta lapunknak Daka Zsolt. A Gyulahús Kft. ügyvezetője elmondta, az orosz vevők jelenleg nem fogadhatják a magyar termékeket.
— Abban bízunk, hogy hamarosan megoldódnak az Oroszország és az EU közötti problémák — hangsúlyozta a húsipari szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!