Közélet

2014.08.22. 16:12

A földből nőnek ki az extrémsport-pályák

A hagyományos labdajátékok mellett egyre nagyobb teret nyernek a fiatalok körében az úgynevezett extrém sportágak. A BMX, a roller, a görkorcsolya és a gördeszka egyre népszerűbb, a pályák pedig egymás után „nőnek ki” a földből.

Papp Gábor

Köröstarcsán néhány hónappal ezelőtt adták át a BMX- és görkorcsolyapályát, ami közvetlenül a labdarúgók által használt zöld gyep mellett található. A fiatalok hamar megkedvelték a lehetőséget, hiszen korábban is űzték kedvenc sportjaikat, csak éppen nem egyszer az utcán vagy a játszótéren. Az már csak hab a tortán, hogy más településekről is gyakran látogatnak el érdeklődők a községbe, hogy kipróbálják magukat.

— Évek óta igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy legyen saját pályánk — mesélte lapunknak a 15 éves Szabó Adrián és a 17 éves Jánovszki Zoltán. Előbbi fiatalember elárulta, hogy korábban is gyakoroltak, edzettek; hol a művelődési házzal szemközt található területen, hol a játszótéren tesztelték tudásukat.

— Így azonban egészen más — tette hozzá Szabó Adrián. Mint a fiataloktól megtudtuk, a pályát helyben is hamar megkedvelték kortársaik, de érdekes módon más településekről is gyakran érkeznek „vendégek”. Szeghalmi, füzesgyarmati, mezőberényi, békéscsabai sportolók is ellátogattak már a köröstarcsai extrém pályára. A látogatók általában azt mondják, hogy itt olyan elemeket is kipróbálhatnak, amelyeket másutt nem. A BMX-ező Adrián egyébként általában kétnaponta, Zoli — aki pedig leginkább gördeszkázik — hetente-kéthetente jár ki, ahogy a nyári diákmunka engedi.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

— A focit mi nem annyira kedveljük, természetesen nem a helyi lelkes csapatról beszélünk — mondták kérdésünkre —, persze, a saját pályánkon mi is nagyokat esünk.

Az ötödik osztályos Kovács Márk szinte minden nap kilátogat a pályára. — Már korábban is BMX-eztem, de így, itt egészen más. Sokkal biztonságosabb, a kialakított elemek pedig teljesen új élményt adnak — folytatta a nyári vakációját töltő diák, aki egyébként szabad idejében kick-boxozik.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

Smiri László polgármester lapunknak elmondta, egy régebbi kérést teljesítettek a Köröstarcsai Sportkör és az önkormányzat együttműködésével, a LEADER-pályázat támogatásával megvalósult fejlesztésnek köszönhetően.

— A fiatalok évek óta várták, hogy létrejöjjön a BMX- és görkorcsolyapálya. 2011-ben levelet is megfogalmaztak a diákok, amelyben arra kértek bennünket, keressük meg a módját, hogy elképzelésük valóra válhasson — ecsetelte Smiri László. — Látni kell, hogy az utóbbi években alaposan átalakultak a sportolási szokások, a hagyományos sportok mellett a korábban extrémnek nevezett ágazatok is teret nyertek. Nekünk pedig fontos feladatunk, hogy ehhez megteremtsük a legbiztonságosabb, legkorszerűbb körülményeket a településen élő gyermekek, az ifjabb generáció számára.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

A már említett leaderes pályázatnak köszönhetően, százszázalékos támogatással, összesen mintegy 12 millió forintból készült el a pálya, és a kiszolgáló épületek is megújultak, így a focisták és kézisek számára is korszerűbb körülményeket biztosíthatunk. A körülbelül háromezer lakosú községben már sok fiatal regisztrálta magát a BMX- és görkorcsolyapályára, de helyben azt is örömtelinek tartják, hogy más településekről is szívesen jönnek Köröstarcsára, hogy ott sportoljanak, jól érezzék magukat.
Békés megyében az elmúlt időszakban több extrém sportpályát is átadtak, amelyeknek hasonlóan kedvező a fogadtatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!