Közélet

2014.08.17. 08:01

Kínába is eljutott a szentandrási találmány híre

Éppen tíz éve annak, hogy Szécsi Balázs, a békésszentandrási kőművesmester Géniusz-díjat kapott. Termékének a márkaneve: DROFA. Drótba fűzi a fát: tölgyfából, vagy akácfából készült léceket, amelyeknek a vastagsága olyan, hogy könnyen belehelyezhetők a dróthálóba.

Cs. I.

– A nádszövet kiváltására szántam, azután gondolkodtam, mennyi praktikus eszközt, használati tárgyat, utcabútort lehetne ebből készíteni – mondta Szécsi Balázs.

– S közben a Magyar Feltalálók Egyesülete által még Kínába is eljutott a találmányon, majd megkapta a Környezetbarát Találmány címet is. Készítettem az alapanyagból szemeteszsák-tartót, szelektív hulladékgyűjtőt, komposztálót, virágtartót, paravánokat, hirdetőtáblát. Kiválóan alkalmas szinte pille súlya miatt ilyen meleg időben árnyékolónak. S ha vége a szezonnak, egy mozdulattal felhengerelhető. Az eltelt tíz év alatt bebizonyosodott, nagyon sok hasznos dolog készíthető drofa alapanyagból.

Kitalálója elárulta, szerencsés ember, mert ami kipattant az agyából, ahhoz talált gyártót is Békés megyében, így bármilyen termék könnyedén eljuthat a megrendelőhöz. Napjainkban a feltaláló kicsit újragondolta saját találmányát. Most a drótot fűzi a léckerítésbe, ezt fejleszti tovább. Ezzel képes akár sátrakat is stabilizálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!