Közélet

2014.08.04. 13:24

Nyaralása alatt is ki lehet rúgni bárkit

Fel lehet-e mondani valakinek, miközben a munkáltatója tisztában van vele, hogy az érintett nincs itthon, mert éppen nyaralását tölti? A válasz: jogilag nem, legfeljebb erkölcsileg kifogásolható az ilyen eljárás.

BEOL

Olvasónk érezte, hogy bizonytalan az állása a munkahelyén, ezért nyaralása előtt bement főnökéhez, hogy kifaggassa szándékairól. Ekkor azt mondták neki, majd ha visszajött, megbeszélik a jövőt. Ehhez képest két héttel később arra ért haza, hogy a postaládájában várja egy levél, miszerint felmondtak neki. 

„A szabadság alatt közölt felmondás nem tekinthető jogellenes munkáltatói aktusnak, habár erkölcsileg aggályos, különösen, ha előtte kifejezetten abban állapodtak meg a felek, hogy a szabadságot követően tárgyalnak a jövőről” – tájékoztatott a Nemzeti Munkaügyi Hivatal sajtóosztálya.

Álláspontjuk szerint a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény meghatározza azokat az eseteket, amely alatt a jogviszonyt a munkáltató nem szüntetheti meg. Ilyenek például a várandósság, a szülési szabadság, vagy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság. Az évi rendes szabadság ideje nem tartozik ide.

A jogalkotó valamely különleges helyzetre tekintettel biztosít a munkavállalónak védelmet a felmondás ellen, azonban az a körülmény, hogy valaki szabadságon van, nem tekinthető ilyen különleges élethelyzetnek.

A postai kézbesítés is jogszerű, nem feltétel a Munka törvénykönyvében, hogy személyesen legyen átadva a jogviszonyt megszüntető dokumentum. A jognyilatkozatot – így a felmondást – lehet közölni személyes átadással, vagy elektronikus dokumentumban, illetve postai úton is.

Ez utóbbi esetben az sem segít, ha a munkavállaló nem veszi át a levelet, hiszen a levél átvételének megtagadása, illetve ismeretlenség vagy elköltözés miatti meghiúsulása esetén a kézbesítés megkísérlésének napján közöltnek számít a felmondás. Egyéb esetben a kézbesítési kísérlet, illetve értesítés elhelyezésének napját követő ötödik nap számít a kézbesítés napjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!