Közélet

2014.08.01. 20:05

A kapcsolattartás fontos eleme lehet a Facebook

Egy közelmúltbeli felmérés szerint az internet, a közösségi oldalak a sztereotípiákkal ellentétben nem elidegenítenek, hanem szorosabbá teszik a kapcsolatokat, ugyanis az emberek beépítik szociális viszonyaikba az új lehetőségeket. A helyzet azonban, különösen a fiatalok esetében ennél összetettebb.

BEOL

Relaxed woman using laptop at home

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Miközben a technológiai újdonságokat sokszor a közvetlen kommunikáció megrontójának bélyegzik, addig a Samsung Techonomic Index felmérése éppen az ellenkezőjét állítja. Annak ellenére, hogy egy átlagos háztartásban 15 elektronikai készülék található, a tévé például képes összehozni a családot, a válaszadók mintegy fele ugyanis mindennap közösen tévézik. Ráadásul minden ötödik ember videojátékozik is a gyermekével.

A kapcsolattartás fontos esete, amikor nem csupán praktikus ügyintézés, hanem a személyes jelenlét helyettesítése történik infokommunikáció révén. Erre jó példa, hogy hazánkban a megkérdezettek több mint fele szokott lefekvéskor a személyes jelenlétet pótló telefonhívással jó éjszakát kívánni szeretteinek (ez az EU-ban 44 százalék), és nálunk a videohívás és a Skype is ugyanúgy ezt a célt szolgálja a családi életben.


— Van igazság abban, hogy a virtuális közösségek, például a facebook közelebb hozza egymáshoz az embereket. Az ott szövődő kapcsolatok, a kialakuló kommunikáció oldja az elszigetelődést, mégsem egyedül ül valaki a számítógép előtt — elemezte a helyzetet Kozma Zoltán. A klinikai szakpszichológus ugyanakkor kitért arra is, hogy az éremnek van egy másik oldala is.

— Gondot okoz, ha a kapcsolat nem realizálódik a valóságban — ecsetelte a szakember. — Fontos lenne, hogy az érintettek találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek. Ha ez elmarad, az óriási hiányosság, az egy félkapcsolat.

A szakpszichológus kérdésünkre kiemelte, a serdülőknél gyakori problémaként merül fel, hogy nincsenek reális kapcsolataik. A személyiségüket nem tudják a valóságban kipróbálni, nem tudják, milyen lépéseket kell megtenni ahhoz, hogy a stresszt elviseljék, a problémákat megoldják, párt keressenek.

Nem gyakorolják a felnőtté váláshoz szükséges kézségek elsajátítását. Az interneten bármilyen gondból ki lehet menekülni egyetlen gombnyomással. Az álközösségek, álkapcsolatok erre lehetőséget adnak, de sok dolgot éppen ezért nem tanulnak meg.

— Nagyon érdekes, hogy a fiataloknak gyakran tömérdek ismerősük van a facebookon, amikor azonban arra kerülne a sor, mégsem mernek elmenni egy közösségbe, koncertre, vagy buliba. Így mi értelme az egésznek?

További részleteket a Békés Megyei Hírlap szombati számában olvashat, a Hírlapra itt fizethet elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!