Közélet

2014.08.01. 17:47

Összegyűltek az anyukák az anyatej világnapján

Pénteken immáron huszonegyedszer rendeztek ünnepséget az anyatej világnapja (augusztus 1.) alkalmából Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Sorra érkeztek babakocsikkal, csöppségeikkel az anyukák, akik elkötelezettek a természetes táplálás iránt.

BEOL

Mother breastfeeding child

Fotó: Getty Images/Polka Dot RF

Máténé Bagyinka Katalin, a békéscsabai járás vezető védőnője, a rendezvény főszervezője elmondta, elsősorban azokat hívták meg, akik sokáig szoptattak, fontosnak tartják az anyatejes táplálást. Az érdeklődők tanácsokat is kaphattak a békéscsabai védőnői szolgálat munkatársaitól a természetes táplálással kapcsolatban. A megjelenteket Alt Lászlóné területi védőnő köszöntötte. A rendezvényen elhangzott, nagyon lényeges az is, az anyukák higgyenek magukban, hogy tudnak szoptatni.

Máténé Bagyinka Katalin szólt arról, a számos tanácsadásnak, előadásnak, a felvilágosító munkának köszönhetően a szoptatás visszanyerte régi rangját. A babának hathónapos koráig ez a legjobb, legideálisabb táplálék.

Az anyatej erősíti az immunrendszert, a szoptatott babák többségénél a természetes táplálással megelőzhető a későbbi túlsúly, elhízás. Még a beszéd fejlődésében is szerepe van a szoptatásnak, hiszen ezáltal erősödnek a csecsemők szájizmai.

Csüllögné Nemes Bernadett gyulai védőnő, szoptatási tanácsadó elmondta, védőnőként és anyukaként is szívügye a szoptatás, mindkét gyermekét, a jelenleg ötéves Ferencet és a kétéves Rékát is így táplálta.

– Munkám során sok édesanyával találkoztam, és felmerültek szoptatással kapcsolatos kérdések, melyeket nem tudtam megválaszolni, ezért részt vettem a Semmelweis Egyetem laktációs szaktanácsadói posztgraduális képzésén, és 2012 nyarán letettem a nemzetközi vizsgát is. Ismereteim bővítésével még több édesanyának segíthetek sikeresen szoptatni – ecsetelte.

Csüllögné Nemes Bernadett kiemelte, amellett, hogy az anyatej a babának a legjobb, legideálisabb táplálék, az anya-gyermek kapcsolatra is kihat, sokkal erősebb a kötődés.

– Főként a gyermek megszületését követő első napokban tartjuk fontosnak az igény szerinti szoptatást. Ez ugyanakkor némely kórházban nehézségekbe ütközik, mert csak háromóránként van rá lehetőség – magyarázta a tanácsadó. – A sűrűbb szoptatás segíti az anyatej termelődését is. Ha pótlásra van szükség, legkevésbé ajánljuk a cumisüveget. A cumizavar miatt a gyermek nem szívja ki teljesen az anyatejet, nem dolgozik meg érte, és így az anya tejtermelése is lecsökken.

Ny. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!