Közélet

2014.08.01. 16:35

Számos oka lehet a tömeges halpusztulásnak

„Sajnos már lassan negyedik éve mérgezik a Vargahosszai csatornát” — írta lapunknak egy olvasónk. A panaszos véleménye szerint valaki valószínűleg belemossa a permetezője tartályát a Szanazugtól Dobozon át, majd Rosszerdőn keresztül a Kettős-Körösbe becsatlakozó vízbe, aminek következtében elpusztulnak a halak.

P. G.

 „A csatorna kinézete undorító és büdös, valamint valószínűleg fertőző is lehet” — érvelt olvasónk, aki hozzátette, ezt a csatornát főleg öntözésre használják a földművelők. „Vajon milyen higiéniának felel meg az a termés, termény, amit erről a földterületről takarítanak be, amit ezzel a vízzel locsolnak meg?” — tette fel a kérdést.

Megkerestük az ügyben Nemes Attilát, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetőjét, aki elmondta, a Vargahosszai főcsatorna elsődleges funkcióját a belvízelvezetés és az öntözővíz biztosítása jelenti a mezőgazdasági termeléshez. A jóléti szerepe csak ezután következik, és nagyon gyakran az első két funkció a harmadik kárára megy.

— Sajnos a csatorna vízutánpótlása sem mindig biztosított — ecsetelte a szakember, aki kifejtette, halpusztulást a téma összetettsége miatt sok tényező okozhat. A környezeti tényezők változása és a feliszapolódás egyaránt gondokat generálhat. A mezőgazdasági táblákról természetes módon bemosódó tápanyagok okozhatják többek között a csatorna eutróf jellegét.

A beoldódó és feltáródó, a vízi növényzet által könnyen felvehető tápanyag - amitől a víz felszínén lebegő „zöld növényzet” drasztikusan elszaporodik - elzárja a fényt az alsóbb rétegekben élő vízi szervezetek elől. A növényi részek és szerves összetevők folyamatos bomlása miatt – figyelembe véve a nyári meleget - a víztestben oxigénhiány is felléphet.

— Ezeken felül külső hatások, vegyszeres szennyezések is állhatnak a halpusztulás hátterében — tette hozzá Nemes Attila. — Ha a halpusztulás kisebb, száz méternél rövidebb szakaszon tapasztalható, akkor következtetni lehet arra is, hogy a már említett szennyezés miatt alakult ki a negatív folyamat. A KHESZ ügyvezetője kérdésünkre kitért arra is, hogy sajnos még vízmintavétellel sem mindig lehet kimutatni a külső anyag jelenlétét.

— Általában az ilyen szennyezések esetén azonnal intenzívebb vízutánpótlás biztosítására vagy vízfrissítésre lenne szükség — fogalmazott Nemes Attila. Ugyanakkor, ahogy ezt korábban is említette, ez sajnos nem mindig oldható meg.

Elmondta továbbá, hogy fertőzésveszélyről egyáltalán nincsen szó, és bár nem a szakterülete a növénytermesztés, öntözésre a víz véleménye szerint megfelelő. Sajnos a hasonló és kisebb csatornákon a mezotróf-, eutrófjelleg a fentiek miatt már sokszor nyár közepétől gyakori. A szövetség halászati őrei bejárták a csatorna problémás szakaszait, jelentősebb halpusztulást nem észleltek.

— Ha konkrétan tapasztalható, hogy valaki szennyezést okoz, azonnali bejelentés szükséges a hivatalos szervek mellett a KHESZ felé — hangsúlyozta Nemes Attila. — A Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége valamennyi ilyen értesítésben eljár, de ehhez – a cselekmény bizonyíthatósága miatt - valóban rögtön értesíteni kell a szakembereket.

 

Címkék#doboz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!