Kultúra

2014.07.30. 18:34

Az emberi élet értékei a festővásznon

Az „Ami csabai...” sorozat keretében nyílt meg szerdán a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák termében Gaburek Károly békéscsabai festőművész emlékkiállítása Csabán élő lélek címmel. A tárlat augusztus 31-éig látható.

Ny. L.

– A kiállítás egy lelkületében teljességgel csabai, a helyi közösség által magáénak érzett festőt, Gaburek Károlyt igyekszik ismét a figyelem középpontjába állítani – hangsúlyozta Ando György múzeumigazgató.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, Gaburek Károly a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán diplomázott. Mesterei Rákosi Zoltán, Miháltz Pál, Szentiványi Lajos és Z. Gács György voltak.


Szülőhelyére visszatérve a helyi tájképi környezet által ihletve festette kompozícióit. Főiskolai osztálytársa, Baksa József ezt írta róla: „Olyan művészet ez, amely önmaga akar és tud maradni, nem akar a hagyományoknak hátat fordítani. A természetből merít, annak formáit transzponálja úgy, hogy a természet, a táj szépségéről és az emberi élet értékeiről fogalmazza meg gondolatait. A szülőföld szeretete, az emberek szeretete, és Gaburek hallatlan ízlése, előadókészsége ennek az életműnek az aranyfedezete.”

Képünkön: (balról) Ando György múzeumigazgató, Turok Margit művészettörténész és Bíró Csaba önkormányzati képviselő, aki köszöntötte a megjelenteket az Önkormányzat nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!