Közélet

2014.07.30. 17:43

Lenyűgöző a tűzijáték, de veszélyes

A nyár a szabadtéri rendezvényeké, a közelgő augusztus is tartogat még színes élményeket a kikapcsolódni vágyó lakosoknak. A katasztrófavédelmi igazgatóság a pirotechnikai termékek felhasználását folyamatosan ellenőrzi.

BEOL

Békés megyében idén is ünnepi tűzijátékok sorával köszöntik majd az állami ünnepet, néhány településen pedig a nyár utolsó hónapjára tervezett falunap alkalmából szerveznek még „égi látványt” – írja honlapján a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A katasztrófavédelem évről évre figyelmeztet; a tűzijáték lenyűgöző, de komoly veszélyeket is magában hordoz. A zavartalan élményhez elengedhetetlen betartani a helyes magatartási szabályokat, a tőle elvárható módon mindenkinek kötelessége követni az utasításokat.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályának és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatának szakemberei a napokban Békéscsabán, Gyulán, Sarkadon, Okányban, Újkígyóson, Kétsopronyban, Orosházán, Szarvason, Tótkomlóson, Ecsegfalván és Dévaványán is tartottak, tartanak helyszíni szemlét.

Az ellenőrzések során minden esetben azt vizsgálják, hogy a pirotechnikai termék felhasználása iránti kérelemhez csatolt helyszínraj megfelel-e a valóságnak. Mindig figyelembe kell venni, hogy a tűzijáték tervezett színhelyét a tűzoltó gépjármű meg tudja-e közelíteni, biztosított-e a közelben vízszerzési lehetőség.

A méretarányos helyszínrajzon a kérelmezőnek külön meg kell jelölnie például a tűzijáték telepítésének pontos helyét, a védő-, illetve a lezárandó területet, a környezeti veszélyforrásokat, a tájolást és a menekülési útvonalakat. Ezek megfelelőségét egytől egyig vizsgálják a szakemberek, hiszen tűzijátékra csak akkor kerülhet sor, ha a biztonságos felhasználás feltételei adottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!