Közélet

2014.07.29. 17:48

Tíz országból érkeztek alkotók a művésztelepre

Különleges mesevilág elevenedik meg az idei, immáron huszonnegyedik alkalommal életre hívott Csuta Művésztelepen, Békésen. Az alkotótábor legfőbb üzenetének minden lapunknak nyilatkozó résztvevő a barátságot és az egyedi miliőt tartja, amelyek új impulzusokat hoznak számukra.

Papp Gábor

Fotó:

— Itt nem érezheti rosszul magát az ember, kiváló a társaság, kedvesek, vidámak a kollégák, és jó néhány régi ismerőssel is közösen dolgozhatok — osztotta meg tapasztalatait lapunkkal Vanyúr István. A szigetvári szobrászművész elmondta, a táborban egy hatalmas, mintegy három méteres tölgyfából faragja ki Kálvin János szobrát, amelyet a helyi református templom kertjében állítanak fel, és pénteken adnak át.

— A reformátor legismertebb ábrázolásában, kabátban, sapkában, hosszú szakállal, kezében a Bibliát tartva jelenik majd meg — árulta el lapunknak az alkotó, aki korábban is készített már szobrokat a reformáció svájci atyjáról. Az idei esztendő Kálvin-évforduló is, hiszen 450 éve, 1564-ben hunyt el.
Békésen Mester Péter, a helyi városvédő és szépítő egyesület elnöke kezdeményezte az alkotás elkészültét, a munkát Csuta György koordinálja, Végh László és Barkász Sándor támogatja.


Ugyancsak „táborlakó” a budapesti Szőke Péter Jakab, aki néhány esztendeje választotta a művészetet hivatásának. — Építészként dolgoztam, közben rajzoltam és festettem, majd hét éve váltottam — ecsetelte a kiváló alkotó. — Óriási különbség van a mostani és a korábbi életem között.

Egészen más, hogy most már egész nap a képzőművészettel foglalkozhatok.
Szőke Péter Jakab második alkalommal látogatott el a Csuta Művésztelepre, és a tapasztalatai egyértelműen kedvezőek.


— Jó barátok vesznek körül, és családias a hangulat. Úgy érzem, hogy ez a tábor egyik titka — fogalmazott. Kérdésünkre hozzátette, ő mindig sztorikhoz köti a képeit, éppen ezért különösen közel áll hozzá az idei tematikának választott mese. Mint mondta, alkotásához egy filmes élmény adja az ihletet, amelynek egyik jelenetében egy férfi áll egy csónakban és hegedül, mellett pedig társa dobol.

Horváth Hajnalka egyike a Csuta György által felfedezett tehetséges fiatal művészeknek. Az ifjú békési alkotó 2007 óta immáron nyolcadik alkalommal vesz részt a programban.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]
— A Bolyai utcai alkotóházban olyan emberekkel lehetek együtt, akik hasonlóak, mint én — mesélte Horváth Hajnalka. — Jókat beszélgettünk, és senki nem furcsállja, ha sokáig dolgozom az ecsettel.

További részleteket a Békés Megyei Hírlap szerdai számában olvashat, a Hírlapra itt fizethet elő.

Címkék#Békés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!