Közélet

2014.07.29. 17:01

A pockok és az eső miatt gyenge volt a búzatermés

Befejeződött megyénkben a búza aratása, a vártnál és az országos átlagnál kisebb lett a hozam. Erről jórészt a pocokinvázió tehet. Az eső akkor jött, amikor nem kellett volna, emiatt 70–30 százalék a takarmány- és az étkezési búza aránya. A mezei pockok időközben a kukorica- és napraforgótáblákat lepték el.

Nyemcsok László

Sok helyen szinte letarolta a megye gabonakultúráit a mezei pocok, a rágcsáló elleni egyetlen igazán hatásos szert az unió betiltotta. Végül külön engedéllyel használni lehetett, de már késő volt.

– Az enyhe, csapadékszegény tél kedvezett a rágcsálók elszaporodásának, elsősorban emiatt lett kisebb a búzahozam a reméltnél – hangsúlyozta dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a keddi békéscsabai tájékoztatón.

– A NAK érdekképviseletként minden tőle telhetőt megtett a hatékony szer engedélyezéséért, de amikor ezt már ténylegesen használni lehetett, nem tudta jelentősen csökkenteni a veszteséget. Ehhez jött aztán az eső, amikor nem kellett volna. Ez penészedést, romlást okozott a kalászosoknál, így a búzánál jóval kevesebb a malmi minőség a szokásosnál.

Dr. Kulcsár László kitért arra is, a szalmabetakarítás a felénél tart Békésben, míg a tarlóhántással 65 százalékban végeztek a gazdálkodók. A mezei pocok kártételéről még annyit elmondott az elnök, hogy a rágcsálók áttették székhelyüket a kukoricába és a napraforgóba, és itt a gyérítésük, irtásuk szinte megoldhatatlan, illetve iszonyúan költséges. Mindezt megerősítette Végh László, a Csabatáj Zrt. elnöke, aki elmondta, ilyen pocokinvázióval több évtizedes agrárpályafutása során még nem találkozott.

Dr. Kulcsár László kitért arra, a NAK nem nézte ölbe tett kézzel a dinnye- és tejpiaci zavarokat, megoldásukat szorgalmazták, közreműködtek ebben.

– A dinnyénél le kellett törni az áruházláncok inkorrekt akciózási törekvéseit, melyek levitték volna a minőségi magyar dinnye felvásárlási árát – hangsúlyozta a NAK megyei elnöke.

– A tejpiacon hasonló zajlott le az importtejek nagy arányú beáramlásával, az árletörő akciókkal, melyeknél az áfával kapcsolatos, nem jogkövető magatartások is közrejátszhattak. Örömteli, hogy a kormányzat, az illetékes hatóságok hatékony ellenőrzéseket indítottak el. Érdekképviseletünk is mindent elkövet, hogy a kertészeti és a tejágazat, annak szereplői nem menjenek tönkre Magyarországon, így Békés megyében sem.

A paprikánál és a paradicsomnál is piaci zavarok tapasztalhatók, ezért rendkívüli megyei NAK-elnökségi ülést hívott össze jövő hétfőre dr. Kulcsár László.

Az elnök beszámolt arról, hogy a kisebb búzatermés ellenére is élen járnak a megyebeli gazdálkodók a búzafelajánlásokban a Magyarok Kenyeréhez. A megyében július 31-éig négy gyűjtőponton várják még a kenyérgabonát, a békéscsabai Csabatáj Zrt.-nél, a Dombegyházi Agrár Zrt.-nél, az orosházi Orosfarm Zrt.-nél és Bartha Sándor dévaványa-kőhalmi telepén. Eddig már 3,1 tonnánál járnak, ez háromszorosa az elvárt mennyiségnek. A sütésen felül megmaradt lisztet rászoruló erdélyi és kárpátaljai gyermekek étkeztetésére ajánlják fel.

Korábbi cikkeink a pocokinvázióról

- Nagy pusztítást végeznek a pockok

- Rágcsálóirtókat is bevetnek a pocokinvázió miatt

- Elfogyott a pockok ellen bevetett vegyszer

- Veszélyes a vadakra a rágcsálóirtó

- Nem csak lehetőség, kötelesség is a pockok elleni védekezés

- Itt az egész állatkert: a pocok után a nyúl és az őz is pusztít

- Féltik a vályogházakat a pockoktól

- Pocokinvázió: se biztosítás, se kártérítés nem jár




<!-- A pockok és az eső miatt gyenge volt a búzatermés Befejeződött megyénkben a búza aratása, a vártnál és az országos átlagnál kisebb lett a hozam. Erről jórészt a pocokinvázió tehet. Az eső akkor jött, amikor nem kellett volna, emiatt 70–30 százalék a takarmány- és az étkezési búza aránya. A mezei pockok időközben a kukorica- és napraforgótáblákat lepték el. Nyemcsok László Korábbi cikkeink a pocokinvázióról - Nagy pusztítást végeznek a pockok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!