Közélet

2014.07.29. 11:08

A cégvezetőket képez a gyulai DELTA

Ismét megnyitotta kapuit a munkahelyteremtésre alkalmas vezetői adottságokkal bíró, stratégiai gondolkodású fiatalok képzését megvalósító Dél-Alföldi Talentum Akadémia Gyulán. A diákok tehetségüknek és a DELTA foglalkozásain megszerzett tudásnak köszönhetően képesek lehetnek kis- és középvállalkozások létrehozására, hatékony működtetésére. Ezek a cégek pedig a magyar társadalom öngondoskodásának motorját jelenthetik a későbbiekben.

Papp Gábor

Az idén immáron negyedik évébe lépett akadémia legfőbb célja, hogy a középfokú és a felsőoktatást kiegészítő magas színvonalú képzést biztosítson olyan fiatalok számára, akik képesek munkahelyek megtartására és teremtésére.

Hétfőn a DELTA első évfolyamosai, Békés és Csongrád megyei, valamint erdélyi fiatalok számára kezdődött meg a nyári akadémia. A nyitórendezvényen felsőbb éves, végzős diákok is beszámoltak eddigi tapasztalataikról.

— Számos új embert ismertem meg és új impulzusok értek — fogalmazott a füzesgyarmati Koós Bernadett. — Mára tisztán látom az erős és a gyenge pontjaimat, közelebb kerültem önmagamhoz. Mindez közelebb visz egy esetleges eredményes munkához.

Koós Bernadett kitért arra, hogy a nyári akadémián az első évesek hozzájuk hasonló fiatalokkal, rokon lelkekkel találkozhatnak, ami hatalmas ösztönző erő. (Ez már csak azért is lényeges, mert a vezetői adottságokkal rendelkező fiatalok viszonylag ritkán találkoznak velük azonos módon gondolkodókkal.)
— Sokkal többről van szó, mint egy nyári tábor — vette át a szót a békéscsabai Zsiros Ádám.

A jogászhallgató elmondta, az akadémia előadásai, illetve kulturális programjai rengeteg olyan értékes információval szolgálnak, amelyeket később hasznosíthatnak.

— Engem emellett mégis a közösség fogott meg leginkább — ecsetelte Zsiros Ádám. — Hasonló gondolkodású emberekkel ismerkedhetek meg, ami lelki többletet ad. A hasonló vonzza a hasonlót, de senkit sem szabad leírni. Az előadásokat követő beszélgetések, jó értelemben vett viták pedig előremutatóak, segítik a fejlődést.

Zsiros Ádám ezen felül a kíváncsiság és a türelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette, fontos, hogy a diákok elhiggyék, milyen képességekkel rendelkeznek.

— Ti vagytok azok, akik a legnehezebb helyzetben is fel tudtok majd állni — tette hozzá Farkas Zoltán. — Ehhez persze tanulásra, alázatra, szorgalomra van szükség.

Barkász Sándor, a DELTA alapítója lapunknak elmondta, a legelőször indult évfolyam éppen idén fejezete be az akadémiát.

— A fiatalok olyan fejlődésen mentek keresztül, olyan lelki esszenciát kaptak az előadóktól, ami igazi hajtóerőt jelenthet számukra a továbbiakban — nyilatkozta lapunknak Barkász Sándor. — Természetesen nyomon követjük a sorsukat, továbbra is mellettük leszünk.

Az akadémia alapítója kérdésünkre arról is szólt, hogy szeretnének a felsőoktatásban is jelen lenni, ahogy abba az irányba is lépéseket tesznek, hogy a diákokat összekapcsolják a munkaerő-piaccal.

Egyébként érdemes tudni, hogy a munkaadók és munkavállalók körében végzett kutatások szerint a vezetői tulajdonságokat ezer emberből csupán ötven birtokolja teljes körűen. Közülük is csupán egyet-kettőt találni, aki saját tanult szakterületén dolgozik, és megfelelő pozíciót is tölt be. A DELTA éppen ezt a folyamatot kívánja jó irányba mozdítani a fiatalok képzésével..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!