Gazdaság

2014.07.28. 09:06

Savanyú a helyzet a paprikapiacon

Békés megyében a legnagyobb paprika-előállítónak Nagybánhegyes számít, ahol paprikafesztivált is tartanak minden évben. A település polgármestere, Jancsó Ottó is majd negyven éve paprikázik. Ezekben a napokban viszont alig van dolga a család fóliájában. A probléma kapcsán Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter sajnálatát fejezte ki, ugyanakkor elmondta, a helyzet mielőbbi megoldása érdekében segítséget nyújtanak a termelőknek.

Csete Ilona

– Bedöglött a paprikapiac – fogalmazott rövid tömörséggel a hétvégén Jancsó Ottó. Azt már egy hatalmas fóliában ecsetelte, miket tapasztaltak a bánhegyesi termelők.

– Bajban vannak a paprikatermelők, bedugult a piac. Ha egyáltalán van piaca a mi portékánknak. A hűtőházak megteltek. Nagy a csend, sajnos csak sejtéseink vannak. Nem tudjuk, van-e kiút a jelenlegi helyzetből  – mondta, miközben a közeli felvásárlókat tárcsázta, hogy a legfrissebb információkhoz jusson.

Egyikük azzal biztatta, talán hétfőtől felvásárolja a nagybánhegyesiek paprikáját – konzervgyári célra –, kilóját 65 forintért. A másik felvásárlónál folyamatos az átvétel, az I. osztályú termék kilójáért 70, a II. osztályúért 40, a lecsópaprikáért 30 forintot ad.

– Nevetséges, hiszen a multiknál akciózzák a lecsópaprikát, de még így is 30 dekányiért kérnek 149 forintot. Máshol egy kiló paprika 199 forint. Mi meg hadakozunk a török, a spanyol, a marokkói, a jordán behozatallal szemben – sorolta bosszankodva a polgármester, akitől azt is megtudtuk, ez a növény adja a településen élők felének a megélhetését. Ha ez se volna, jóval magasabb lenne náluk a munkanélküliség.

Amikor minden stimmelt, Nagybánhegyesről hetente 8-10 megrakott kamion gördült ki.

Ennyi bosszúság, kiszámíthatatlanság ellenére úgy fogalmazott Jancsó Ottó, olyan ez (mármint termelőnek lenni), mint az ital. Rá lehet szokni, de leszokni, befejezni nehéz. Pedig van már olyan család a faluban, akik két éve felhagytak a termeléssel, belefáradtak az értékesítési nehézségekbe. Mások arra panaszkodtak, hogy az is előfordult, a termést bizományba vették át tőlük. A rizikó olyankor (is) óriási.

Rezi Zoltánék kétezer négyzetméteren termelik a fehér paprikát, tizenhét éve ezzel foglalkoznak. Fóliájukban patyolat rend és tisztaság, a paprikák sorsukra várnak. Elég baj ez a gazdának.

Az őstermelő szerint már minden kapcsolati tőkéjüket latba vetetették, hogy a magyar áru piacra leljen.

– Csak falakba ütköztünk. Olyan érzésünk van, szándékosan arra akarnak bennünket kényszeríteni, hogy hagyjunk fel a termeléssel. Pedig mi csak meg akarunk élni – dünnyögött, miközben felesége az őszi, palántanevelő kezdetekre, meg a fagyok idején való rettegésre, meg arra a rengeteg fizikai munkára emlékeztetett, ami ezzel a tevékenységgel jár.

Jancsó Ottó szerint az olasz példa lenne hatékony: árutőzsde kellene, ahonnan csak az a vevő viheti el a portékát, aki tisztességgel fizet. A manipuláció ezzel lenne kizárható.

Méltányos áron jusson el a paprika a vevőhöz!
Az éppen Békés megyében tartózkodó Fazekas Sándor miniszternek tolmácsoltuk a nagybánhegyesiek gondját. A szaktárca vezetője sajnálatosnak nevezte a kialakult helyzetet.

– Nekünk az a célunk, hogy most, amikor a paprika terem, az méltányos áron eljusson a vásárlóhoz. Itt is megragadom az alkalmat és mindenkit arra kérek, a termelőtől vásároljanak magyar portékát. Mi pedig a héten a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel, az agrárkamarával egyeztetünk.

Kérdésünkre, hogy a nagykereskedelmi láncokkal kötött stratégiai megállapodások révén befolyással tudnak-e lenni a magyar paprika ottani megjelenésére, úgy válaszolt a miniszter, néhány termékkel (alma, dinnye) sikeres az együttműködés, miközben a multik saját gazdasági érdekeiket is nézik. A paprika kapcsán is ezeket kell összhangba hozni a magyar termelői érdekekkel. Megtudtuk, amennyiben szükséges, a magyar paprikának is lesz országos promóciója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!