Közélet

2014.07.27. 22:18

Időutazással hozták testközelbe a török kort a Végvári Napok

Óriási érdeklődés, sok ezer látogató részvételével rendezték meg a gyulai Végvári Napokat csütörtöktől vasárnapig.

P. G.

Fotó: Lehoczky Peter

A fürdővárosi esemény programjai szinte kivétel nélkül a török kort idézték, míg esténként a magyar könnyűzenei élet olyan sztárjai adtak élő koncertet, mint a Magna Cum Laude, Demjén Ferenc, Tóth Vera és Tóth Gabi, valamint a Bikini együttes.

A rendezvények döntő többségének helyet adó várkert hangulatos időutazásra invitálta az érdeklődőket. Az erődítmény egyik oldalán a keresztények, másik felén a török seregek életébe tekinthettek be vendégek.

A sátrak megidézték a több száz évvel ezelőtti időszakot, mások mellett a Bocskai Angyalai Hajdúcsapat, a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a cseh és szlovák hagyományőrzők, a Mare Temporis Alapítvány, az Ottomán szeráj és az Egri Históriások egyaránt emberközelbe hozták a török kort.

A tárlatvezetések és a vásári komédiások kellemes perceket szereztek a látogatóknak.

Tímár Ferenc és családja; felesége és két gyermeke Debrecenből érkezett Gyulára egy csütörtöktől hétfő reggelig tartó hosszú hétvégére.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

- Már tavaly is itt voltunk a Végvári Napok idején – ecsetelte a családfő. - Két fiam, a 10 éves Csaba és a 8 éves Attila nagyon élvezi a rendezvényt. Napközben elmegyünk a fürdőbe, délután és este pedig kijövünk az eseményre. A várostrom kifejezetten tetszett nekik, egész szombat este arról beszéltek. Mi pedig nagyon szeretjük Demjén számait, élveztük fiatalságunkat megidéző koncertjét.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

Hasonlóan vélekedett a budapesti Nemes család is. Az édesapa, József, felesége Mária és hétéves kislányuk, Lilla szintén örömmel kereste fel a Végvári Napokat.

- Legalább 10-12 órát töltöttünk már a vár előtt péntek óta – mesélték lapunknak. - Nagyon látványos és korhű minden. Szerintem jövőre is itt leszünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

Ahogy a Tímár família tagjai is említették, az egész hétvége egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért része volt a várostrom, amelynek részeként szombaton és vasárnap összecsaptak a keresztény és a török csapatok. A látványos módon megidézett csatajáték során az oszmánok előbb elfoglalták az erődítményt, amit azután sikerült visszavenni tőlük.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

Szintén sokan volt kíváncsiak a putalövészetre az Egri Vitézlő Oskolával, de persze nem csak a harcokat elevenítették fel, hiszen például lehetőség nyílt részt venni tábori mulatságon és tevegelésen is.

Emellett egyebek mellett bemutatták a „Latrok és a láda” címmel tanulságos verses komédiát az árulásról, s annak büntetéséről, illetve egy török portya kalandos históriája is terítékre került a jól sikerült hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!